05 Май 2024, 05:37 Днес (1) | Вчера (0)

Студентите по медицина са против отпадането на изпита за специализация

17 Септември 2013 16:06 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 17 септември 2013, 16:11
Getty Images

Решението, което обяви вчера министърът на здравеопазването Таня Андреева, е още от догодина за специализация да се приема по успех, а не според резултатите от изпита, както е в момента

Против отпадането на приемния изпит за специализация на младите лекари се обяви Асоциацията на студентите по медицина в България. Решението, което обяви вчера министърът на здравеопазването Таня Андреева, е още от догодина за специализация да се приема по успех, а не според резултатите от изпита, както е в момента. Това обаче ще създаде проблем за колегите, които имат нисък успех и ще ограничи достъпа на чуждестранните кандидати, казват студентите по медицина.

Целта на промяната е, от една страна, да се облекчи достъпът на младите лекари до специализация, а от друга - да бъдат стимулирани да поддържат висок успех по време на следването си, обясни вчера здравният министър. Промените ще бъдат окончателни, когато се впишат в Наредба 34, която урежда въпроса със специализацията, допълни Андреева. 

Студентите по медицина обаче са недоволни, защото решението не е било обсъдено с всички заинтересованите страни, тъй като при изготвянето му, не е имало представители нито на студентите, нито на специализнатите. Според тях отпадането на изпита ще обрече на чакане с години хората със слаб успех, а за студентите от Европейския съюз, които имат равни права да специализират тук и им излиза по-евтино, кандидатстването ще бъде неуредено. 

По-ефективен начин да се стимулира специализацията у нас би бил да се увеличи заплащането за специализантите, както и да се уредят по-добре трудовите им права, казват студентите. В момента специализантите получават между и 2 и 4 минимални заплати на месец, т.е. между 600 и 1200 лв., а трудовоправните им отношения не са уредени с трудов договор, заради което не могат да се ползват от различни услуги. Специализантите подписват договор с университета си, в който страна е и работодателя, но отношенията им не са директни, обясниха представителите. 

Асоциацията на студентите по медицина настоява заплтата на специализантите, които взимат по-малко, да се изравни поне със средната за страната - около 800 лв. Хората, които получават по-малко просто нямат стимул да останат - ако им се налага да плащат наем и да се издържат сами в София например, става въпрос за много мизерно съществуване, коментира председателят на Асоциацията Кирил Пенчев. А ако изберат чужбина - докато специализират там ще покриват разноските им за настаняване и храна, и ще получават месечна заплата далеч над тази в България, коментира още той. 

Около 600 млади лекари завършват успешно обучението си всяка година, обаче за това време около 400 лекари и специалисти напускат страната, за да работят навън при по-достойни условия, казват още представителите на студентите. Изчисленията показват, че това струва скъпо на стратаната ни - около 6000 лв. плащата държавата за издръжката на един студент по медицина, а редовното следване продължава 6 години. Така, че 400 напускащи лекари са над 14 млн. изтичащи от страната ни лева. 

Освен с по-високо възнаграждение, специализациите могат да се стимулират и като се увеличи квотата за държавна поръчка, смятат студентите. За миналата година тези места бяха около 250, или една трета от всички приети, но според тях е редно да обхваща поне две трети. Те са изчислили, че ако се обхванат повече специализанти в държавния бюджет, това ще струва около 4 млн. лв. на година.  

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив