29 Март 2024, 14:27 Днес (9) | Вчера (11)

Студът препълни приютите за бездомни

27 Октомври 2014 16:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 октомври 2014, 16:33
Под лиценза на creativecommons

Жилищни измами и непосилни кредити оставяли хората на улицата

Нетърпимият студ, който скова страната, напълни голяма част от приютите за бездомни хора.

По шевовете вече се пука "Добрият самарянин" в Русе. Тази година бюджетът на институцията е орязан с над 60%, което ще затрудни сериозно работата на социалните работници, заяви пред Дарик управителят на приюта Мартин Николов.

Центърът за кризисно настаняване към Столичната община ще отвори врати едва на 1 декември, заяви пред "Новинар" директорът на центъра Божана Латева. Миналата година заради бежанската вълна е бил открит и втори център за настаняване, който е в непосредствена близост до първия в квартал "Захарна фабрика". В двете сгради има възможност да бъдат приютени общо 170 души, като вечер им се предоставя топла супа и хляб, а сутрин - ако има постъпили дарения, и закуски.

"При нас идват хора от цялата страна - от Силистра, от Видин, от Тутракан. Изкарват зимата и се връщат по малките градове и селата", коментира Латева.

По думите й много от тях нямат лични карти, които са били откраднати или изгубени. Без документ за самоличност обаче бездомните не могат да бъдат приети в приютите. Според директора на центъра една от основните причини хората да остават на улицата е, че са станали жертви на жилищни измами.

Друга част от хората, които търсят подслон през зимата, са прекарали дълги години в различни социални институции или центрове за временно настаняване. Латева обясни, че много от хората се запознават в центровете и групово търсят работа в строителни фирми, без да очакват помощ от социалните работници в центъра.

Приютът в Пловдив работи целогодишно. Обичайно приема до 10 души само с лична карта, но разширява капацитета си с още 5-8 легла през зимните месеци, подчерта за "Новинар" Веселина Ботева, директор на дирекция "Социална политика" в града. Съществува и Център за временно настаняване, но за да бъде настанен в него в рамките на 3 месеца, нуждаещият се не трябва да има собственост или да е продал жилище през последните години.

Ако имат здравни проблеми, медицинска сестра прави първичен преглед на бездомните. В някои от случаите, ако се наложи хоспитализация, социалната служба превежда пари на болницата, но ако социално слабите има право на помощи. По думите й голяма част от бездомните остават на улицата, защото са изгубили работата си и не са имали възможност да плащат наем.

Има и такива, които теглят жилищни кредити, които се оказват непосилни за тях, обясниха запознати. Банката ги съди по бързата процедура, отнема жилището им и го продава на безценица, а хората остават на улицата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив