19 Април 2024, 14:40 Днес (8) | Вчера (11)

Сценарий за COVID-19 в САЩ: 50 млн. заразени и $90 млрд. застрахователни обезщетения

17 Март 2020 11:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 март 2020, 11:13

При тежка пандемия потенциалният брой нуждаещи се от хоспитализация може да се удвои до почти 8 милиона, което може да доведе до колапс здравната система в страната

Тежката коронавирусна пандемия в САЩ може да зарази 50 милиона американци и да струва на здравните застрахователи в страната $90 млрд. Загубите могат да принудят някои застрахователи да използват резервите си за покриване на тези разходи, сочи нов анализ на S&P Global Analysis. Проучването се базира на данни за 170 милиона американци, обхванати от плановете Medicare, Medicaid, застраховки от работодателя и индивидуални медицински застраховки. При по-умерен сценарий медицинските разходи за COVID-19 ще достигнат $30 млрд. Този сценарий се равнява на епидемия отсилен сезонен грип, който ще повлияе на печалбата на застрахователите, но няма да доведе до големи загуби, сочи анализът. В отчета е цитиран Дип Банерджи, водещ застрахователен анализатор на S&P Global Ratings, според когото основната разлика при двата сценария е в броя пациенти, приети в болници. "Хипотетично при тежкия сценарий разглеждаме хоспитализации на 4 милиона души, докато при умерения вариант залагаме цифрата 1 милион настанени в болници."
По оценки от пандемичния стрес тест на S&P Global Ratings, ако 50 млн. души, застраховани по посочените програми, се заразят, и ако повечето от тях нямат нужда от сериозна медицинска помощ, амбулаторните разходи за посещение при лекаря и тестове ще достигнат $12,75 млрд. при умерено до сериозно заразяване.
Предполагаемите разходи за хоспитализация на заразени променят картината. По оценки на анализаторите, разходите при умерена епидемия от COVID-19 биха достигнали $18 млрд., което е сравнимо със силен сезонен грип, но при тежка коронавирусна пандемия разходите за хоспитализиране биха скочили до $80 млрд.
Анализът посочва и разлики, засягащи застрахователите. Умерено заразяване би увеличило  медицинските разходи с три-четири процентни пункта, което би означавало, че около 90% от премийните приходи ще бъдат изразходени за обезщетение. Сериозно заразяване би увеличило разходите за медицинско обслужване до 97% от застрахователните приходи и би  генерирало загуби след калкулиране на административните разходи.
Банерджи коментира още, че финансовите последици за потребителите също ще бъдат значителни. По оценки на S&P, застрахованите американци мога да платят $3,5 млрд. от общите разходи в рамките на умерения сценарий при пребиваване в болница, а при крайния сценарий сумата може да достигне $16 млрд. Колко средно ще трябва да плати от джоба си човек ще зависи от това къде живее и какъв е личният му застрахователен план. Изследването не включва разходите за медицинско обслужване на самозастрахованите крупни работодатели и възрастните хора в рамките на традиционната програма Medicare или за незастрахованите пациенти, чиито разходи се покриват от  болниците или правителството. Анализът показва още, че при тежка пандемия потенциалният брой хора, нуждаещи се от хоспитализация, може да се удвои до почти 8 милиона в общонационален мащаб, което може да доведе до колапс здравната система в страната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив