13 Май 2024, 13:09 Днес (7) | Вчера (0)

Съветът по климата на ООН ще емитира „зелени облигации“

24 Септември 2014 16:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 септември 2014, 16:19
Под лиценза на creativecommons

Срещата на върха за климата в Ню Йорк приключи с конкретни споразумения и заложени цели

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, който председателства форума, съобщи за постигнато споразумение за увеличение с над 200 милиарда долара на Зеления фонд на организацията, които ще бъдат използвани като помощ за развиващите се държави в усилията им за ограничаване на емисиите парникови газове.

Съветът на ООН за климата постигна съгласие за разширяване на употребата на възобновяема енергия и увеличаване с милиарди долари на помощта за развиващите се държави в усилията за постигане на глобално споразумение, което да замени Протокола от Киото и да бъде правната рамка за намаляване на емисиите парникови газове. 

Срещата, провела се под ръководството на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, излезе с меморандум за изпълнение на конкретни цели в изпълнението на мащабния план за борба с климатичните промени: пълно спиране на загубата на тропически гори до 2030 година, подобряване на производството на храни и стимулиране на употребата на електрически превозни средства в градовете с 30% от продажбите на нови коли до 2030 година. 

Бан Ки Мун изрази задоволство от постигнатите договорености. 

Никога преди толкова много световни лидери не са присъствали на среща за климата, благодаря на всеки за поетите ангажименти в борбата с глобалното затопляне и последиците от него, каза генералният секретар.

Нова коалиция от правителства, мултинационални компании, банки за развитие и лидери на гражданските общества обявиха своя ангажимент да мобилизират над 200 милиарда долара за финансиране на нисковъглеродно и пригодимо към климата развитие.

ООН обяви, че има "значителен ръст” в обещаната от развитите държави финансова помощ за развиващите се - увеличение със 100 милиарда долара на година до 2020-а. С тези средства ще бъдат подпомогнати бедните страни в постепенното преминаване към възобновяеми енергийни източници и адаптиране към горещините, сушата и повишаващото се ниво на океаните и моретата.  

Американският актьор Леонардо ди Каприо, който е посланик на ООН по въпросите на климата, говори пред над 120 световни лидери, бизнесмени и граждани по време на срещата на върха за климата, по всеобщо мнение той беше един от най-силните оратори.

"За мен е чест да съм тук днес. Стоя пред вас не като експерт, а като загрижен гражданин, един от тези 400 000 души, които излязоха на шествието за климата в Ню Йорк тази неделя", каза Ди Каприо.

"Като актьор аз играя, преструвам се, за да изкарвам прехраната си. Влизам в ролята на измислени герои, които често решават измислени проблеми. Мисля, че човечеството гледа на климатичните промени по същия начин – преструва се, че промените в климата не са реални и ще преминат. Смятам, че ние вече знаем, че не е така. Нищо от това не е реторика, не е и истерия, това е цяла поредица от стряскащи факти", каза той.

Заложените цели трябва да подпомогнат подготовката на следващата среща на върха за климата в Париж във втората половина на 2015 г., която трябва да доведе до подписването на следващия климатичен пакт след Протокола от Киото, в който ясно са разписани числови стойности за редуциране на емисиите въглероден диоксид. 

Досега работата по това споразумение вървеше изключително бавно, тъй като много страни се фокусираха върху подобряване на икономическия растеж и създаването на работни места.

Правителствата и частните инвеститори ще увеличат с над 200 милиарда долара капитала на Зеления фонд на ООН до края на 2015 г., включително 30 милиарда в "зелени облигации” от търговските банки и 100 милиарда от групата на банките за развитие.

Сега в Зеления фонд има едва 2.3 милиарда долара.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив