28 Март 2024, 19:49 Днес (11) | Вчера (12)

Съд обяви шпионирането на служители за незаконно

04 Август 2017 12:07 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 август 2017, 12:09

Компаниите нямат право да събират информация чрез софтуерни кийлогъри, постанови германски съд

Все по-често компаниите прибягват до използване на шпионски програми за следене на своите служители. Това обаче е незаконно действие или поне така се очертава в Европа след решение на германски съд по дело, свързано с уволнение на уеб разработчик от медийна компания, пише TechNews.bg. Федералният съд за разрешаване на трудови конфликти в Германия обяви за незаконно инсталирането на шпионски програми (кийлогъри) на работните места на служителите във фирмите. Това решение фактически забранява шпионирането на работниците чрез софтуер.

Съдът е разглеждал случай, при който медийна компания уволнява уеб разработчик, заради това, че на работното си място той е създал видео игра за фирмата на свой роднина, съобщи thelocal.de. Служителят е бил информиран предварително, че целият трафик е под контрол, но в действителност на работните компютри са били инсталирани кийлогъри – програми, които регистрират действията с клавиатурата.

Програмистът е работил в компанията от много години, без да е имал никакви пререкания с началниците. Но само месец след инсталиране на шпионските програми, той бил привикан от ръководството и обвинен, че използва служебния компютър за лични цели.

Служителят признал, че е разработил компютърна игра за компанията на баща си, но категорично заявил, че е извършвал тази дейност само по време на почивките и не за сметка на задачите, които са му поставени от работодателя. В продължение на четири месеца той отделил на своя проект не повече от три часа чисто време.

Въпреки това, фирмата уволнила разработчика. Той обаче се обърнал към съда, твърдейки, че информацията, използвана като претекст за неговото уволнение, е получена по незаконен начин. В крайна сметка съдът взема страната на работника. По силата на това решение, в Германия сега фактически е забранено служителите на търговски дружества да бъдат следени чрез кийлогъри.

Съдебното решение гласи, че подобен строг надзор нарушава личните права на служителите и не може да се счита за законен метод за контрол на работните процеси. Остава уговорката обаче, че използването на кийлогъри може да бъде законно при разследване на тежки престъпления. Но три часа, посветени на страничен проект в продължение на четири месеца, не могат да се разглеждат като сериозно престъпление, категоричен е съдията по делото.

Вътрешните правила на обвинената компания не позволяват използване на нейните ресурси за лични цели от служителите. Но съдът смята, че уволнението е прекомерна мярка, особено с оглед на незаконния начин за събиране на информацията, послужила като претекст за това решение на ръководството на фирмата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив