29 Март 2024, 17:27 Днес (12) | Вчера (11)

Съд оправда ЕЦБ за отказ на информация за Гърция

29 Ноември 2012 15:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 29 ноември 2012, 15:53
ecb.int

Тяхното оповестяване би накърнило защитата на обществения интерес, свързан с икономическата политика на ЕС и на Гърция

Европейската централна банка (ЕЦБ) правилно е отказала достъпа до два документа, свързани с икономическото положение в Гърция, постанови Съдът на ЕС, цитиран от БТА.

 

Тяхното оповестяване би накърнило защитата на обществения интерес, свързан с икономическата политика на Съюза и на Гърция, съобщи българската пресслужба на СЕС. Всеки гражданин на Съюза, както и всяко физическо или юридическо лице с пребиваване или седалище в държава членка има право на достъп до документи на Европейската централна банка (ЕЦБ). ЕЦБ обаче трябва да откаже достъп до определен документ, когато по-специално неговото оповестяване би накърнило защитата на обществения интерес.

Габи Тесинг е журналист в Bloomberg Finance LP, която осъществява дейността си в Лондон под наименованието Bloomberg News. На 20 август 2010 г. тя е поискала от ЕЦБ достъп до два документа, озаглавени "Въздействието на извънпазарните суапове върху бюджетния дефицит и държавния дълг. Случаят на Гърция" и "Сделката Titlos и евентуалното съществуване на подобни сделки, оказващи въздействие върху размера на държавния дълг или на бюджетния дефицит в евро зоната".

ЕЦБ отказва достъп до тези документи по-специално поради защитата на обществения интерес, свързан с икономическата политика на Европейския съюз и на Гърция. Тесинг и Блумбърг файненс обжалват това решение пред Общия съд. В днешното си решение Общият съд отхвърля жалбата. На първо място, Общият съд разглежда доводите, че е налице императивен обществен интерес, обосноваващ оповестяването на съответните документи, което в действителност обслужвало обществения интерес.

Общият съд отхвърля тези доводи и приема, че когато оповестяването на определен документ накърнява обществения интерес, ЕЦБ е задължена да откаже достъп до него, като съпоставянето с "по-висш обществен интерес" не се предвижда в правото на Съюза. На второ място,

Общият съд проверява дали отказът да се предостави достъп до документите, постановен от ЕЦБ, е опорочен от явна грешка в преценката относно наличието на риск от увреждане на обществения интерес, свързан с икономическата политика на Съюза и на Гърция.

Първият документ съдържа допусканията и гледните точки на служителите на ЕЦБ относно въздействието на извънпазарните суапове върху бюджетния дефицит и държавния дълг, като се обръща специално внимание на Гърция, за да се направи моментна снимка на положението през март 2010 г. въз основа на частичните данни, които са налице към момента на съставяне на този документ.

През октомври 2010 г., т.е. над 7 месеца след съставянето му, ЕЦБ мотивира отказа да предостави достъп до този документ поради това, че съдържащата се в него информация е остаряла. При това положение оповестяването на тази информация би представлявало значителен и сериозен риск от въвеждане в силно заблуждение на обществеността като цяло, и на финансовите пазари в частност.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив