02 Май 2024, 14:43 Днес (9) | Вчера (0)

Съдът в Москва играе в полза на автодилъри, подозират застрахователи2

25 Юли 2013 10:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 25 юли 2013, 10:27
Под лиценза на creativecommons

Юристи изненадани от съдебно решение за обезщетение

Московският градски съд постанови застраховател по „Гражданска отговорност” да е длъжен да заплати цялата стойност на ремонта, дори ако автомобилът е поправен при официален дилър. При това, за отказ от заплащане по цените на дилъра, застрахователят трябва да бъде санкциониран с 50%-та глоба в полза на потребителя, съобщи asn-news.ru.

Според т. 12 от Закона за задължителната автомобилна застраховка, величината на подлежащото на вземане обезщетение се определя на база размера на разходите, необходими за привеждане на имуществото в това състояние, в което то е било преди настъпването на застрахователния случай, се казва в съдебното решение. Тук се включват и разходите за части, и разходите за труд, посочва съдът.

Решението на Московския градски съд идва като отговор на подадена жалба от застрахована в „РЕСО-Гарантия”, претърпяла ПТП. Жената се обърнала към застрахователя за получаване на обезщетение, но не била доволна от присъдения размер. Застрахователят отказал да доплати и потърпевшата се обърнала към съда. На първа инстанция съдът постановил, че искането за получаване на обезщетение без представяне на експертно мнение противоречи на Закона за задължителната автомобилна застраховка „Гражданска отговорност”. 

Представените от потърпевшата документи, потвърждаващи ремонта на колата, не отразяват усреднените за този регион цени на автомобилните детайли и не могат да послужат като доказателство за размера на застрахователното обезщетение. Размерът на застрахователното обезщетение се определя на база независима експертиза, а не на сметките от автосервиза, постановил на първа инстанция съдът.

Но колегия на Московския градски съд отменила това решение.
Юристи определят последното решение като необичайно и предупреждават, че такава практика може да бъде използвана от недобросъвестни граждани  за изнудване на застрахователите за по-голямо обезщетение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив