25 Април 2024, 08:17 Днес (0) | Вчера (12)

Съдът задължи британските застрахователи да платят обезщетения на бизнеса заради Covid-19

19 Януари 2021 12:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 януари 2021, 12:13

Решението на Върховния съд на Обединеното кралство може да се окаже повод за приемането на подобни решения и в други страни

Британските застрахователи ще трябва да изплатят обезщетения на стотици хиляди компании, принудени да затворят по време на първия локдаун през март м.г. заради пандемията в страната, постанови преди броени дни Върховният съд на Обединеното Кралство. Според изданието Law360,  множеството подадени искове от компании, принудени да хлопнат кепенци заради COVID-19, е принудило британския финансов регулатор (FCA) да направи извадка от полиците на цялата застрахователна индустрия в страната, за да проучи кои договори включват пандемията като покрит риск и кои – не. Анализът на Регулатора сочи, че някои полици за прекъсване на бизнеса предлагат покритие на риска само ако дадена компания е принудена да затвори в резултат на физическа повреда на имущество. Други компании предлагат  като допълнителен риск покритие при инфекциозни заболявания в рамките на определен радиус, обикновено до 25 мили. Много застрахователи отказват изплащане на обезщетение, мотивирайки се с това, че полиците им не покриват глобалните пандемии.
Осем са застрахователите -  страни по производството: Arch Insurance (UK) Ltd, Argenta Syndicate Management Ltd, Ecclesiastical Office Plc, Hiscox Insurance Company Ltd, MS Amlin Underwriting Ltd, QBE UK Ltd, Royal & Sun Alliance Insurance Plc и Zurich Insurance Plc.
Върховният съд е разгледал 21 вида застрахователни полици. Установено е, че 370 000 застраховани притежават 700 вида полици, издадени от 60 застрахователи, които могат да бъдат засегнати.
В резултат на анализирани застрахователни и медицински термини и формулировките на правителствените решения, съдът излиза със 112 страници в 326 параграфа на решението си, в които отхвърля мотивите на застрахователите по отношение на отказите им. Съдът прави преглед и на правителствените разпоредби и решения, засягащи гражданите и бизнеса по отношение на наложения локдаун. В едно от обясненият си съдът приема, че предупреждението на британския премиер, че бизнесът трябва да затвори по време на първия локдаун, трябва да бъде прието като причина за възстановяване на загубите, понеже може да се приеме за ограничение, наложено от публичен орган, което носи законова принуда.
В коментар на съдебното решение, от FCA заявяват, че съдебното решение приключва правните аргументи по 14 вида полици, издадени от шест застрахователи, и значителен брой подобни полици на пазара, което ще доведе "до успех на исковете". Застрахователните вземания, които ще бъдат покрити, ще бъдат спасително средство за малкия бизнес в борбата му да не фалира.
От друга страна, решението на Върховния съд на Обединеното кралство може да се окаже повод за приемането на подобни решения и в други страни и до изплащането на огромни суми от страна на застрахователния бизнес, а това може да повлияе много сериозно върху баланса на пре/застрахователите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив