19 Април 2024, 23:05 Днес (10) | Вчера (11)

Съдът на ЕС: Собственикът на апартамент ще плаща и за отопление на общите части

06 Декември 2019 09:04 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 декември 2019, 09:27

Той може да бъде задължен да плащ, въпреки че индивидуално не е поръчвал доставката на отопление и не го е използвал в своя апартамент

Всеки собственик на апартамент в сграда в режим на етажна собственост е длъжен да участва в разходите за отопление на общите части, съобщи БНР. Правото на ЕС допуска национална правна уредба, която предвижда това. Такова е огласеното вчера решение на Съда на Европейския съюз по две дела, пише в. Монитор. Те са на "ЕВН България Топлофикация" съответно срещу Николина Стефанова Димитрова и Митю Симеонов Димитров. В делата Съдът разглежда съвместимостта с правото на ЕС на национална правна уредба в областта на топлоснабдяването.
Магистратите приемат, че директивите за правата на потребителите и за нелоялните търговски практики допускат национална правна уредба, която задължава собствениците на апартамент в сграда - етажна собственост, присъединена към система за централно отопление, да участват в разходите за топлинна енергия за общите части на сградата и за сградната инсталация.
Те могат да бъдат задължени да платят, въпреки че индивидуално не са поръчвали доставката на отопление и не са го използвали в своя апартамент.
Подадените от "ЕВН Топлофикация България" искове са срещу собственици на имоти в сгради в режим на етажна собственост. От ответниците се иска да платят сметките си за топлинна енергия за сградната инсталация и общите части, което те отказват да направят.
Николина Димитрова и Митю Димитров изтъкват, че макар сградата им да е топлоснабдена от система за централно отопление въз основа на договор за доставка, сключен между етажната собственост и доставчика, самите те не са давали индивидуално съгласие да получават централно отопление и не го използват в своя апартамент.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив