13 Май 2024, 03:29 Днес (0) | Вчера (0)

Съдът на ЕС подкрепи изкупуване на държавни облигации от ЕЦБ

16 Юни 2015 15:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 юни 2015, 14:34
Под лиценза на creativecommons

Съдът на ЕС легитимира законността на програмата на ЕЦБ за покупки на държавни облигации, като посочи, че тя отговаря на законите в ЕС, съобщи БНР

Програмата OMT (Outright Monetary Transaction) беше възприета от ЕЦБ по време на разгара на дълговата криза в еврозоната през есента на 2012-а година и въпреки че не беше стартирана до ден-днешен, тя спомогна в значителна степен за овладяване на дълговата криза в региона. 

Тази програма беше в резултат на поетия по това време ангажимент от страна на президента на ЕЦБ Марио Драги, че "ще направи всичко необходимо", за да спаси и съхрани еврото. На по-късен етап програмата OMT беше атакувана пред Конституционния съд на Германия от група немски професори и активисти, като през февруари 2014-а година немският най-висш съд изрази сериозните си резерви, но поиска първо да чуе мнението на Европейския съд, преди да вземе окончателно решение. 

Днес Съдът на ЕС заяви, че програмата OMT е позволена от европейските закони и не надвишава правомощията на ЕЦБ. Това решение не е изненадващо, след като в началото на годината генералния адвокат на съда Педро Круз Вилалон, посочи, че програмата OMT е била необходима и съразмерна, тъй като Европейската централна банка не е поела риск да се окаже уязвима за изпадане в несъстоятелност. 

Трябва да се има предвид, че програмата OMT на ЕЦБ няма нищо общо със стартираната през март програма на банката за "количествени облекчения" (месечни покупки на еврооблигации за около 60 млрд. евро на вторичния дългов пазар до септември 2016-а година - или покупки за общо над 1 трлн. евро). 

Решението на Европейския съд идва в много важен момент с оглед на опасността за "заразен ефект" върху дълговите пазари в еврозоната от евентуален скорошен "технически" фалит на Гърция. 

Според анализатори, ако свързаните с Гърция страхове започнат да повишават напрежението на дълговите пазар (рязко нарастване на доходността и лихвите на държавните облигации в еврозоната), ЕЦБ може да увеличи размера на програмата за "количествени улеснения" и в същото време да осъществява директни покупки на държавни облигации по неизползваната до този момент програма OMT (директни покупки на еврооблигации на първичния пазар).

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив