14 Май 2024, 00:30 Днес (0) | Вчера (12)

Съдът поряза окончателно КФН заради глоба за манипулиране на пазара

04 Юли 2014 14:07 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 юли 2014, 14:32
Под лиценза на creativecommons

Съдът постанови, че аукционът за акциите на ЕВН от края на 2011 г. не е бил манипулиран

Преди броени дни Административният съд-София град окончателно потвърди решение на Софийски районен съд за отмяна на наложено от Комисията за финансов надзор (КФН) административно наказание "глоба" в размер на 20000 (двадесет хиляди) лева, присъдено на служителя на ЕВН Гералд Райдингер.

Производството е образувано по касационна жалба на КФН срещу решение от 31.01.2014 г. на Софийски районен съд, с което е отменено наказателно постановление по Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти, наложено от зам. председателя на КФН, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност”.
Според постановеното от КФН, служителят на ЕВН е въвел 34 поръчки на смесен закрит аукцион на цена през 1 стотинка, което представлява пазарна манипулация.
Софийски районен съд обаве в решението си посочва, че "нарушението е описано така, че не може да се направи обснован и категоричен извод за наличие на поведение, изразяващо се в манипулиране на пазара".
Манипулиране на пазара на финансови инструменти е:
1. извършването на сделки или подаването на нареждания, които създават или могат да създадат невярна или подвеждаща представа относно търсенето, предлагането или цената на финансови инструменти или които определят чрез действията на едно лице или чрез съвместни действия на две или повече лица цената на един или няколко финансови инструмента на необичайно или изкуствено ниво;
2. извършването на сделки или подаването на нареждания, при които се използват фиктивни способи или други форми на измамни действия;
3. разпространяването чрез средствата за масово осведомяване, включително чрез Интернет, или по какъвто и да е друг начин на информация, която създава или може да създаде невярна или подвеждаща представа относно финансови инструменти, включително разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини, когато лицето, което разпространява информацията, знае или е длъжно да знае, че информацията е невярна или подвеждаща.

Липсата на конкретизация в коя точно хипотеза попада извършеното нарушение лишава от право наказаното лице да разбере за какво точно нарушение му е вменена отговорността, както и създава пречка съдът да провери относимостта на фактическите обстоятелства при извършване на нарушението към приведената в действие санкционна норма, се казва още в съдебното решение.

Софийският районен съд посочва още, че "при липсата на законова забрана за броя на акциите, които могат да бъдат придобити от всеки участник в аукцион, както и броят на акции за закупуването на които да бъдат подавани поръчки, то самото подаване на 34 поръчки с ценово изменение през 1 ст., през определен кратък интервал от време, не представлява нарушение, предвид липсата на описание за такова".
В резултат на това I-ви касационен състав на  Административен съд - София град потвърди решението на Софийски районен съд. Решението е окончателно.

През септември 2013 г. reporterbg.com съобщи, че всички поръцки на търга са подадени от Гералд Райдингер от името и за сметка на EVN AG - клиент на "Булброкърс".
На 21 декември 2011 г. EVN придоби почти всички предложени държавни акции и достигна дял от 97% в ЕВН България Електроразпределение АД.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив