04 Май 2024, 11:30 Днес (0) | Вчера (0)

Съдят създателя на ChatGPT за незаконно използване на данни

30 Юни 2023 17:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 юни 2023, 14:28

Засегнати са милиони интернет потребители, твърдят ищците

Адвокатската кантора Clarkson заведе колективен иск във федералния съд на Северния окръг на Калифорния срещу OpenAI, разработчика на популярния бот с изкуствен интелект ChatGPT, ише TechNews.bg. Жалбоподателят смята, че разработчикът на чатбота е нарушил правата на милиони интернет потребители, като е използвал техните публично достъпни данни за обучение на големи езикови модели, които са в основата на AI алгоритмите, отбелязва Вашингтон Пост. Според управляващия партньор на Clarkson – Райън Кларксън, компанията представя в съда интересите на "реални хора, чиито данни са били откраднати и с тях е злоупотребено, за да се създаде тази много мощна технология”. Става дума за публично достъпни потребителски данни, като коментари в социалните мрежи, публикации в блогове, статии в Wikipedia и др. Официалните представители на OpenAI засега се въздържат от коментари по заведения съдебен иск.
Делото на Clarkson засяга наболял проблем в областта на генеративните невронни мрежи, като AI ботове и генератори на изображения. Такива инструменти се обучават на огромно количество данни, налични в интернет. След завършване на обучението, големите езикови модели могат да формират отговори при общуване с човек, да композират стихотворения или истории, да водят сложни разговори и т.н.
Проблемът е, че хората, на чиито данни стъпва обучението на невронните мрежи, не са дали съгласие за използване на тази информация на разработчици като OpenAI.
"Цялата тази информация се използва в мащаб, въпреки че никога не е била предназначена за обучение на големи езикови модели”, казва Кларксън. Той очаква съдът да постави определени граници за това как могат да се обучават AI алгоритми и как хората могат да бъдат компенсирани за използването на техните данни. Компанията вече има група ищци и активно търси нови клиенти.
Делото на Clarkson срещу OpenAI не е първото, в което разработчиците на AI са обвинени в злоупотреба с данни. През ноември миналата година беше заведено дело срещу OpenAI и Microsoft във връзка с това, че компаниите са използвали програмния код на платформата GitHub за обучение на AI инструменти.
През февруари т.г. платформата Getty Images съди стартъпа Stability AI, обвинявайки го в незаконно използване на изображения, за да обучи своята генеративна невронна мрежа, която стои зад иновативната услуга за генериране на изображения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив