30 Април 2024, 12:14 Днес (5) | Вчера (10)

Създадоха първия термодинамичен компютър

25 Януари 2024 15:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 януари 2024, 12:19

Разработката се счита за преходен етап от класически към квантови изчисления

Американският стартъп Normal Computing създаде термодинамичен компютър, който използва за изчисления законите на класическата физика от раздела термодинамика. Разработчиците твърдят, че тяхната машина изчислява по-бързо от класическите машини, пише TechNews.bg. Матрицата с данните просто се нагрява и след това се охлажда до термодинамично равновесие в системата. Резултатът от естественото "изчисление" на коефициентите просто се чете от регистрите. Това се случва по-бързо от изчисленията на класическите компютри, а новата машина се очаква да намери приложение в изкуствения интелект.
Основателите на Normal Computing са бивши разработчици на AI и квантови платформи в Google Brain и Alphabet X. Те са убедени от собствения си опит, че за дълго време няма да има истински пробив в AI, както в областта на класическите платформи, така и в квантовите изчисления. Термодинамичният компютър е разработен от тях като междинен и преходен вариант от едните към другите, отбелязва Inside HPC.
"Има много различни подходи към изчисленията, но един от най-енергийно ефективните и най-бързите е използването на естествени процеси за извършване на изчисленията, тоест физика. По-специално, термодинамичните процеси, свързани със случайността, са много подходящи за изчисляване, в случай на вероятностен AI и генеративен AI", се казва в един от документите на уебсайта на компанията.
Normal Computing e създала прототип на термодинамичен компютър за изчисляване на обратна матрица и доказва неговата работоспособност. Компанията твърди, че технологията работи и в други случаи на изчисления в областта на линейната алгебра.
Прототипът е матрица от повтарящи се групи елементи – генератори с осцилиращ капацитивен кръг. Компанията го нарича стохастичен процесор (SPU). Всяка от веригите зарежда кондензатора до необходимата стойност и платката влиза в термодинамично равновесие със средата, в която се намира. След това се отчитат стойностите в матричните елементи, които дават желания резултат в процеса на просто охлаждане на елементите.
"Обещанията за квантовата технология не оправдаха рекламата си. Квантовите компютри до голяма степен все още са на академичен етап и не са постигнали търговска стойност. Усъвършенстваните компютри, а не талантът, може да са ограничаващият фактор за това ползите от AI да станат повсеместни. Нашата цел е да постигнем постепенна промяна във възможностите и ефективността на изкуствения интелект с нашия нов термодинамичен пакет", казва Патрик Коулс, главен учен в Normal Computing и бивш ръководител на квантовите изчисления в Националната лаборатория в Лос Аламос.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8254
GBP 2.4796 2.4887 2.2837
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив