04 Май 2024, 18:11 Днес (0) | Вчера (0)

Съотношението на осигурителните вноски между работодател и работещи да остане 65 към 35 за следващите 10 години

25 Октомври 2005 12:44 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Това заяви социалният министър Емилия Масларова на кръгла амаса "Пенсионната реформа в България - постижения, проблеми и перспективи"

Форумът в резиденция "Бояна" е организиран съвместно от фондация "Фридрих Еберт" и МТСП и е под патронажа на държавния глава. Според Масларова крайно време е социалната пенсия и минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да бъдат отделени, защото социалната пенсия е социална помощ, а минималната пенсия е за осигурителен принос. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще бъде обвързана с официално обявена граница на бедността, заяви социалният министър и отбеляза, че министерството твърдо ще работи официалната граница на бедността да бъде обявена в най-скоро време. Трябва да се търси възможност за промяна в точковата система и въпросът за възрастта да бъде еднокомпонентов в решаването на проблема за пенсиите, посочи Масларова. По думите й е необходимо да се мисли за намаляването на пенсионната възраст при определени обстоятелства като се редуцира пенсията, каквато практика има в други европейски страни.
Масларова отчете като грешка на пенсионната реформа, че все още не е създаден т.нар. демографски или сребърен фонд, който да подпомогне стабилността на първия стълб. Тя заяви, че през 2006 г. ще бъдат направени сериозни стъпки в тази посока. Не осигурихме достатъчно добър стандарт на хората от третата
възраст и към 30 юни т.г. средномесечната пенсия за осигурителен стаж и възраст е около 117 лева, каза Емилия Масларова. Ако приемем условна граница на бедността 102 лева, около 46 процента от хората в пенсионната система получават пенсии под прага на бедността, отбеляза тя.
Според министър Масларова е нарушена и равнопоставеността между пенсиите на наетите и самонаетите, на мъжете и жените, и рязко са се повишили инвалидните пенсии, което по думите й е рецидив както в пенсионната, така и в социалната система. Инвалидни пенсии взимат тези, които не могат да покрият
критериите на точковата система, коментира Масларова. Тя  припомни позицията си ,че право за откупуване на точки трябва да имат не само висшистите, а и всички останали граждани, които имат осигурителен стаж.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив