29 Март 2024, 03:48 Днес (0) | Вчера (11)

Съучастник на терориста от Сарафово бил негов роднина

13 Февруари 2013 09:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 13 февруари 2013, 09:59
mvr.bg

Според изданието ДНК тест е потвърдил, че терористичната атака е била семейно дело

Заподозреният канадски гражданин за организирането на атентата на бургаското летище е роднина на неидентифицирания терорист, загинал докато поставял бомбата. Информацията беше публикувана от вестник National Post.

Според изданието ДНК тест е потвърдил, че терористичната атака е била семейно дело, но властите не са определили дали носилият бомбата, който е загинал, също е канадски гражданин и каква е точната роднинска връзка между двамата. Канадецът е имал поне един брат, който също е гражданин на Канада, но няма индикации той да е замесен.

Изданието цитира мнение на американски експерт по темата "Хизбула", според когото е често срещано в организирани от ливанската групировка нападения да се откриват роднински връзки между участниците в тях.

Канадецът, посочен като заподозрян съучастник в атентата, не е публично назован, припомнят от National Post. Той е емигрирал от Ливан и е живял във Ванкувър до 12-годишна възраст, след което се е върнал в Ливан. Той има ливанско и канадско гражданство.

Изданието посочва още, че на 28 юни миналата година той е използвал канадския си паспорт, за да влезе в България и да подготви атаката. В страната обаче започнал да се представя с фалшива американска шофьорска книжка, която го идентифицирала като Ралф Уилям Рико от Гранд Рапидс, Мичиган. На снимката на документа вероятно е бил с перука.

Неговият роднина използвал също мичиганско свидетелство за управление на автомобил с името Жак Филип Мартин. Докато "Мартин" се смята за атентатора самоубиец, Европол твърди, че бомбата е била детонирана от разстояние, убивайки терориста, докато се качвал в автобуса.

Двамата предполагаеми съучастници – канадецът и австралиец, използвал псевдонима Браян Джеймисън, по-късно пристигнали в Румъния по земя, преди да се върнат в Ливан. Предполага се, че австралиецът е направил бомбата и е получил за това пари от "Хизбулла", съобщава на сайта си National Post.

Две седмици след атентата полицията е намерила фалшивата книжка на замесения канадец в северната част на България, недалеч от границата с Румъния. ДНК проба от нея показала роднинска връзка с "Мартин", твърди още канадското издание.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив