25 Април 2024, 00:57 Днес (0) | Вчера (12)

Тагарев: За военните промяната в условията за пенсиониране беше внезапна

18 Март 2013 10:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 18 март 2013, 10:54
Булфото, архив

Основните акценти на кабинета са стабилност, провеждане на изборите и финализиране на преговорите в рамките на НАТО

Няма как от служебния кабинет да се очакват промени в социалната политика в сферата на отбраната. Това коментира пред БНТ служебният министър на отбраната Тодор Тагарев. Той напомни, че според Бялата книга за отбрана трябва да се отделят 1,5 на сто от БВП на страната, като към момента средствата са под това ниво.

По думите на министъра, за да бъде на ниво армията, трябва да има следното разпределение на разходите: 40 на сто - за осигуряване на личния състав, 30 на сто - за учебно-бойна подготовка и провеждане на операции и 30 процента за научни изследвания и инвестиции. В момента отбраната ни е далеч от подобно разпределение на средствата, като над 70 на сто от бюджета отиват за издръжка на личния състав, а за инвестиции тази година процентът е 5 на сто.

В коментар за протестите на военнослужещи преди време и промените в пенсионноосигурителната система, които ги касаят, Тагарев каза, че за него някои от исканията на военнослужещите, поставени публично, са оправдани. „Тази промяна в условията на пенсиониране дойде твърде внезапно за тях. Но също така промяната е направена с поправки в закона и служебният кабинет не може да прави промени от тази гледна точка. От друга страна, ние работим в рамките на приетия бюджет, нямаме право и възможност да променяме този бюджет, така че някакви промени в социалната политика няма как да се очакват", каза служебният министър на отбраната. Той има намерение да се инициира дискусия по темата за това какво трябва да се направи за кариерното развитие и осигуряването на военнослужещите, така че да се подготвят решения за следващия кабинет и 42-рото НС.

Трите основни акцента в сектора, които са залегнали и в приоритетите на кабинета, са стабилност, провеждане на изборите и финализиране на преговорите в рамките на НАТО. „Стабилността в този случай е критично важна. Армията и въоръжените сили са особен механизъм със специфични и тежки отговорности. Не можем да допуснем по никакъв начин нарушаване на стабилното управление на контингентите, които са в мисии и процеса на подготовка на военнослужещи, които ще ги сменят, провеждане на учебната и бойната подготовка", коментира Тагарев.

Министърът допълни, че сред приоритетите е по-добър диалог с всички, които проявяват интерес към проблемите на отбраната. Той посочи, че има над 40 активни организации и декларира, че ще се направи опит да се проведе дискусия, която да е на принципна основа.

По отношение на покупката на многоцелеви изтребител министърът обясни, че по закон той и служебният кабинет нямат право да направят подобна сделка, тъй като за това се изисква решение на Народното събрание. Тагарев обясни, че именно поради тази причина този въпрос не е във фокуса на неговото внимание.

Българските военнослужащи от 13-та рота в Афганистан са се прибрали в добро физическо и психическо състояние вчера, каза още Тагарев. Сутринта е кацнала и последната група от наши рейнджъри. На 26 март в Казанлък ще се проведе официалната церемония за тяхното посрещане.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив