29 Март 2024, 07:27 Днес (0) | Вчера (11)

Тазгодишните урагани може да ударят застрахователите с $200 милиарда

11 Септември 2017 10:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 септември 2017, 09:42

Бедствията със сигурност ще повишат размера на застрахователната премия

Загубите за застрахователните компании от ураганите, които бушуват в региона на Карибския басейн и Северна Америка, може да достигнат 200 милиарда долара, съобщи "Сънди таймс", като се позова на шефката на специализирания застрахователен пазар Лойдс ъв Лондон (Lloyd's of London) Инга Бийл, информираха ТАСС, цитирани от Блиц и Дарик.

По нейни оценки ситуацията се развива според най-песимистичния сценарий, разработен заедно с Банк ъв Ингланд (Bank of England). Първо беше Харви, който се оказа необичаен тип буря, предизвикваща големи наводнения, посочва Бийл.

След това се сблъскахме с урагана Ирма, който както съобщихме по-рано може да струва 131 милиарда долара. След това, ако прибавим урагана Хосе и ако се случи още нещо загубите могат да достигнат 200 милиарда долара, допълни тя.

Наред с това Бийл подчертава, че за застрахователните компании тези природни бедствия, въпреки огромните щети, които ще трябва да бъдат покрити, са добра новина, тъй като ще позволят догодина да се повиши размерът на застрахователната премия.

"Сънди таймс" отбелязва, че сравнително спокойните последни години, що се отнася до ураганите, са довели до значителен спад на стойността на застраховките от природни бедствия. Ако погледнем ситуацията в средносрочен план, то ураганите могат да донесат ползи за застрахователния сектор, отбеляза Бийл.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви цялата територия на Флорида за зона на най-голямо природно бедствие, по предложение на губернатора на щата Рик Скот, съобщиха ТАСС и Асошиейтед прес. Това решение позволява незабавно изпращане на федерални средства в помощ на пострадалите от урагана Ирма и заплащане на извънредния труд на държавните служители, заяви губернаторът, цитиран от Дарик и БТА.

Най-малко 28 души загинаха по пътя на "Ирма” през Карибите, 3-ма от тях са във Флорида. В резултат на стихията над 3 милиона потребители във Флорида са останали без електричество, по данни на местните електроенергийни оператори, предаде Ройтерс. Милиони други са заплашени от прекъсване на тока и пълното възстановяване на електрозахранването може да отнеме седмици. Ураганът предизвика приливни вълни с височина 2,1 метра по крайбрежието на курортния град Нейпълс, съобщи Националният център по ураганите. По негови данни, покачването на водата е станало бързо и равнището от над два метра било достигнато за 90 минути.

Сега окото на бурята е на 80 километра югоизточно от град Тампа във Флорида с ветрове от 155 километра в час. Прогнозира се, че Ирма ще продължи напред над Западна Флорида днес и после ще се придвижи в югоизточната част на САЩ.
 
Във Флорида три големи строителни крана бяха повалени от ветровете на Ирма - два в Маями и един във Форт Лаудърдейл, предаде Асошиейтед прес. Поривите на Ирма в Маями достигат на моменти 160 километра в час, а постоянните ветрове са със скорост между 80 и 96 километра в час, предаде Ройтерс.

Ирма, който вече е от 2 категория, се очаква до края на деня да се превърне в тропическа буря, предаде Ройтерс, като се позова на Националния център за ураганите на САЩ. Очаква се това да стане или в Северна Флорида, или в Южна Джорджия.
 
Същевременно в кубинската столица Хавана продължават наводнението, предизвикано от проливните дъждове на Ирма, предаде ТАСС. Дъждовете спряха едва вчера вечерта, но вятърът в града остава все още силен. Окото на Ирма беше на 200 километра от двумилионния град, разположен на брега на Атлантическия океан, но това не го пощади от влиянието на бурята. Стихията нанесе щети на много сгради в крайбрежната зона, в това число и на хотел и на посолството на САЩ.

В Куба Ирма вилня два дни и нанесе сериозни щети на туристическата инфраструктура в курортните острови Кайо-Коко и Кайо-Санта Мария, намиращи се край северното крайбрежие. Оценка на щетите все още се прави. Жертви няма.
 
На другите засегнати от Ирма Карибски острови днес продължава оказване на помощ на пострадалите и ускоряване на евакуацията на хора оттам, предаде Асошиейтед прес.
 
Очаква се на остров Сен Мартен да пристигне круизен лайнер с кран, с който там да се разтоварват контейнери с помощ за населението. Френски военен кораб се очаква да пристигне там утре с материали за изграждане на временни места за настаняване на хората. В Сен Мартен се очаква утре да пристигне и френският президент Еманюел Макрон. Островът е разделен между Франция и Холандия и огромна част от него пострада от урагана. САЩ обявиха, че изпраща полет днес за евакуация на граждани оттам. Хората, които ще бъдат евакуирани, бяха предупредени, че ще се наложи да чакат на дълги опашки и че няма течаща вода на летището.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив