20 Април 2024, 09:29 Днес (0) | Вчера (10)

Тарикат в Русия застрахова живота си в 8 компании и инсценира смъртта си – номерът не мина

20 Ноември 2014 14:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 ноември 2014, 13:36
Под лиценза на creativecommons

Вместо черен хайвер хитрецът ще получава три години "зелен хайвер" в килията

Любопитна за широката общественост застрахователна измама бе огласена от животозастрахователния бранш в Русия.

Никой не забелязал изчезването на 46-годишния Андрей Сапунков преди известно време. Мъжът бил разведен, нямал ново семейство. Малката фирма за преработка на метал, която имал, фалирала и подчинените му се разбягали по други места. Човекът така и щял да бъде забравен, ако не били тримата му верни приятели – съученици от Качинското лятно училище, които на шега се наричали "Д'Артанян и тримата мускетари".
След като Сапунков не се появил в жилището си и не вдигал телефона си цяла седмица, тримата докладвали в полицията, че другарят им е изчезнал. Нормално – притеснени били хората.

Ден по-късно ги поканили да разпознаят трупа на удавник – цяла седмица тялото не било потърсено от никого. Лицето било силно обезобразено, но на рамото се виждала ярка татуировка.

- Да. Това е Андрюха – ето татуировката му!, - въздъхнали приятелите. След няколко дни кремирали покойника. Изглеждало, била поставена точката на този живот, но историята има неочаквано продължение.Три месеца след погребението в полицията се обадил сътрудник от застрахователна компания във Волгоград – Станислав Одерия. "Колеги от друг застраховател се свързаха с нас – попитаха ни дали случайно имаме клиент на име Андрей Сапунков. Проверихме – наистина, такъв човек бе застраховал при нас живота си за 2,5 милиона рубли. Всичко беше от ясно по-ясно и трябваше да изплатим обезщетението, но странното беше, че парите трябваше да бъдат получени не от роднините, а от приятелите му. Решението е неочаквано, но напълно законно", посочва застрахователят. След обаждането от колегите той започнал да проверява и се оказало, че подобна полица "смъртникът" Сапунков е подписал месец преди "смъртта" си с 8 компании! Общата сума на обезщетението възлиза на 16,5 милиона рубли или $340 хиляди. Като получатели по всички договори били посочени същите "трима мускетари".

Преди работата си в застрахователната компания, Станислав Одерия 23 години служил в правоохранителните органи, бил е шеф на отдел "Убийства". Заедно с полицията, той разблокирал страницата на Сапунков в социалните мрежи и разгледал внимателни всички снимки – на нито една Андрей Сапунков не бил с татуировка! Станало ясно, че "мъртвецът" има дъщеря и макар че не поддържал контакти с нея, по логика би следвало тя да наследи застрахователните обезщетения.

Оставало само да се изясни дали приятелите на Сапунков го притиснали да се застрахова (а може и сами да са го застраховали), или мускетарската четворка дружно измислила измамата.
А причината за това се измерва в цифри – 3 милиона рубли дълг към приятелите.

"Удавникът" направил още една грешка – след "смъртта" си активно звънял от телефонния си номер. Оттук насетне оставало просто да заловят измамника. Когато го открили в ресторант, той едва не умрял от задавяне с пържолата си.
После разказал в  полицията, че обявил пред застрахователите, че му предстои да отиде на работа на север. "Там има опасни места, застраховката е нужна. Обявих, че нямам роднини и затова оставям всичко на приятелите, ако се случи нещо с мен", разкрил схемата пишман измамникът. Той се разбрал с аверите да изчезне, те да "разпознаят" случаен труп, а после да вземат колкото се може повече обезщетения, които да си поделят.
"Мускетарите" не могли да си поживеят дълго с парите – били взели само 2 млн. рубли. Сега вместо черен хайвер и шампанско ги очаква зелен хайвер в затворническата килия. А, и взетите пари ще трябва да върнат.

5abdbb6c-2500-904a-6c92-bc34b61586c7


Преди броени дни съдът произнесе присъдите. За застрахователна измама Сапунков получи три години затвор, а приятелите му - по две. И до днес не е ясно кого са погребали вместо Сапунков. Роднини така и не се намерили.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив