20 Април 2024, 07:51 Днес (0) | Вчера (10)

Терористът се опитал да наеме кола ден преди взрива в Бургас

20 Юли 2012 09:02 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 юли 2012, 09:40
ABC News

Атентаторът се е представял с името Жак Фелип Мартен (Jacque Felipe Martin) от Батън Руж, щата Луизиана, САЩ

 

Терористът, за който се смята, че е автор на взрива край летище "Бургас" се е опитал ден преди това да наеме кола под наем от фирма в Поморие. Собственикът й обаче се усъмнил в шофьорската книжка и върнал даденото по-рано капаро от 50 лева. Това разказа в ефира на Би Ти Ви Калина Чапкънова, окръжен прокурор на Бургас. Тя също е и наблюдаващ прокурор по досъдебното производство срещу неизвестен извършител, което беше образувано за безпрецедентния терористичен акт в България.

Собственикът на фирмата разказал и че му е направил впечатление силния акцент, с който мнимият турист говорел на английски като по думите му акцентът е бил арабски. Той обаче не е сигурен дали това впечатление не е под въздействието на разпространяваната след взрива информация за предпологаемия произход на атентатора. Направил е много добър словесен потрет на предполагаемия атентатор, уточни прокурорът.

Все още няма категорични данни за националността на атентора, посочи прокурорът. Тя каза и че не е установена "българска връзка" - хора, които на място са подпомогнали осъществяването на взрива.

Ден преди взрива атентаторът е бил в Равда, е установило още разследването към момента, съобщи Чапкънова. Известно е и ,че поне два пъти е пътувал с такси до летището. Разпитан е таксиметровият шофьор, който го е превозил преди взрива.

В четвъртък стана известно, че на мястото на взрива е намерена сим карта на мобилен телефон като към момента не е известно дали тя принадлежи ан терориста или на някоя от неговите жертви.

Очаква се около 10 ч. вътрешният министър Цветан Цветанов да даде още информация по случая.

Вчера Ей Би Си разпространи копие на шофьорска книжка, за която се твърди, че е документът за самоличност на атентатора. В публикувания документ е записано, че той се е представял с името Жак Фелип Мартен (Jacque Felipe Martin) от Батън Руж, щата Луизиана, САЩ.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив