29 Март 2024, 01:47 Днес (0) | Вчера (11)

Технологиите са най-голямо предизвикателство за финансите

24 Октомври 2019 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 октомври 2019, 09:39

AI и машинното обучение откриват необятни възможности

Технологиите няма да заемат работата на хората, те ще изместят човека само от нискоквалифицираните и отегчителни дейности. Това подчерта Рик Вера – визионер, лидер, автор и технологичен съветник – при старта на дискусия за новите технологии в заключителната част на конференцията "Интелигентни ИТ решения. Посока: Изкуствен интелект”, организирана от Хюлет Пакард Ентърпрайз управлявана от Селектиум, пише Виктория Лазова от Тechnews.bg. В дискусията се включиха Карел Крал, CEO на ЧЕЗ, Севдалина Василева, изпълнителен директор на ПИБ, Геновева Христова-Мъри, CEO на Linga Group и съосновател нa Missia23, Петър Велев, CEO на EcoPharm и основател на CredoWeb, Филип Генов, CEO на F27 и съосновател на Sofia Lab, и Божидар Нейчев, старши партньор в PwC CEE.
Финансовата област e сегментът, изправен пред най-сериозни предизвикателства при навлизането на новите технологии. В същото време изкуственият интелект  и машинното обучение откриват необятни възможности пред банките и финансовите институции, като най-важната от тях е възможността за персонален подход към клиента.
"Новите технологии помагат да се предсказват нуждите на клиентите, което позволява специално отношение към всеки един от тях”, коментира Севдалина Василева, изпълнителен директор на ПИБ. За разлика от преди, когато банките се фокусираха основно върху технологии за намаляване на риска, постигане на съответствие с регулаторните изисквания и защита от измами, днес банките разгръщат в своите структури различни други модерни технологични решения.
Сериозно е влиянието на технологиите и в електроразпределителния бизнес, сподели Карел Крал, CEO на ЧЕЗ. "Най-голямата възможност, която новите технологии ни предоставят, е дигитализацията на нашата работа”, коментира той. Благодарение на дигитализирането на електроразпределителната мрежа е възможно проследяване на състоянието на мрежата във всеки един момент и получаване на пълна картина какво се случва. "Нашата цел е да намираме таланти и да създаваме съдържание, което да разпространяваме глобално, а технологиите ни помагат изключително много в този процес”, сподели Геновева Христова-Мъри, CEO на Linga Group и съосновател нa Missia23. "Бъдете визионери, бъдете търсещи, бъдете активни”, е съветът й към бизнеса.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив