26 Април 2024, 12:15 Днес (5) | Вчера (14)

Технология позволява управлението на автомобила с жестове

05 Февруари 2015 14:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 февруари 2015, 13:02

Технологията ще бъде готова за серийно производство през 2017 г.

Международният доставчик на технологии за автомобилната индустрия Continental обяви, че работи върху интелигентна инфрачервена технология за жестови контрол на функциите в автомобила. Чрез новата технология
 жестовото управление на автомобила ще стане достъпно и за по-малките автомобили. Технологията, наречена "инфрачервено одеяло”, ще позволи да бъдат заменени скъпите дисплеи за управление с докосване и дори ще позволи работа с ръкавици.

"Още през 2011 г. ние демонстрирахме, че "инфрачервеното одеяло” може да превърне всяка повърхност в интериора на автомобила в интерфейс с водача”, отбеляза Фуук Уай Лий от отдела за развитие на дисплеи в компанията в Сингапур. "Сега ние сме развили тази технология до етапа, в който тя разпознава типичните многоточкови докосвания като въвеждане на текст, плъзгане, фокусиране и отдалечаване, и щипване.” Тази технология дори разширява възможностите за докосване – обичайните дисплеи, както е известно от
днешните смартфони, не могат да бъдат използвани с обикновени ръкавици. "С нашата инфрачервена технология за управление с жестове, няма нужда от специални ръкавици – "одеялото” е способно да разпознае жестове дори и на пръсти в ръкавици.”

"Инфрачервеното одеяло” е изградено от група източници на инфрачервена светлина по краищата на дисплея. Докато един ред LED е достатъчен за управление с един пръст, управлението с повече пръсти едновременно изисква два реда свързани инфрачервени светлини.

Ако направите жест с повече пръсти пред дисплея, електрониката на човек-машина интерфейса разпознава местоположението на пръста чрез блокираната светлина. "Предизвикателството е в интеграцията – нашата цел е да създадем източник на инфрачервена светлина, който се подава съвсем малко над повърхността на дисплея и все пак може да разпознава търсените многоточкови жестове”, пояснява Фуук Уай Лий.

С тази технология водачите на автомобили ще могат не само да изпълняват всички обичайни действия за управление с повече пръсти, но и лесно да управляват навигационната карта с жестове. Технологията ще бъде готова за серийно производство през 2017 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив