20 Април 2024, 08:00 Днес (0) | Вчера (10)

Томислав Дончев: Европейските пари не са помощ, а инвестиция

17 Март 2015 17:24 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 март 2015, 17:25

Един от важните уроци, които България научи от членството си в ЕС през първия програмен период, е че трябва да планираме отрано

72% от публичните инвестиции в България се правят с европейско финансиране. Това заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев на среща за обмен на опит с хърватския вицепремиер по европейските въпроси и министър на регионалното развитие Бранко Гърчич. На двустранната среща в Загреб двамата споделиха добри практики при управлението на средствата от европейските фондове. Те обсъдиха неотложните въпроси, свързани с успешното приключване на проектите от финансовата рамка до края на 2013 г., както и предизвикателствата за държавите-членки на прага на новия програмен период.

"Ние осъзнаваме ролята на европейската солидарност като движеща сила за българската икономика. И все пак, нашата основна цел и амбиция не е да ползваме европейското финансиране като даденост за следващите десетилетия, а да инвестираме ресурса до 2020 г.. С него ще изградим модел, чрез който инвестициите, които правим днес, да бъдат двигател за икономиката занапред, да са предпоставка за растеж и заетост", заяви заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика.

"В последните 8 години България натрупа сериозен опит в управлението на средствата от европейските фондове, включително и негативен. Днес ние знаем какви грешки сме допуснали, как можем да ги избегнем и преди всичко - да се фокусираме върху успешното приключване на текущите проекти и стартирането на процедурите от новия програмен период", заяви Томислав Дончев.

Като част от опита на България в управлението на средствата от ЕС, вицепремиерът Дончев очерта разработването и въвеждането на национален модел и система за управление и контрол на процесите, създаването на независими одитен и сертифициращ орган на държавно ниво, въвеждането на предварителен контрол от управляващите органи на оперативните програми, още на ниво вътрешно управление на процесите, както и сътрудничеството с международните финансови институции. Като сериозно постижение на страната в първия за нея програмен период, Дончев открои разработването на електронна система за подаване и отчитане на проекти и не на последно място - развиването на административен капацитет със специфична експертиза за гарантиране на последователност и устойчивост на прилаганите на държавно ниво мерки.

Вицепремиерът Томислав Дончев е на работно посещение в Република Хърватия до 18 март.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив