24 Април 2024, 03:59 Днес (0) | Вчера (6)

Топ 5 прогнози на Бил Гейтс за 2022 г.

04 Януари 2022 12:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 януари 2022, 15:39
Под лиценза на creativecommons

Светът отдавна се е превърнал в глобално село, но това доведе със себе си и нови предизвикателства, вкл. недоверие и разделение

С настъпването на новата година си пожелаваме да сме здрави и щастливи, да има мир и радост по света. Какво наистина ще се случи – никой не знае. Ето какви са очакванията и предвижданията на един от най-влиятелните хора на Земята – Бил Гейтс. TechNews.bg събра прогнозите на милиардера.

1. иРНК ваксините ще си останат най-важният резултат от пандемията

Пандемията навярно ще приключи, но технологията на иРНК ваксините ще остане. Въздействието на този научен пробив ще надживее настоящата пандемия, казва Бил Гейтс в обширна блог публикация, резюмирана от The Infographics Show. Пандемията, според него, ще стихне през 2022 година. Натрупаните знания и новият метод за разработване на ваксини обаче ще помогнат за усъвършенстване на медицината и за справяне с редица заболявания, които тормозят човечеството, включително и рака.

2. Правителствата ще се заемат да регулират социалните медии

Светът отдавна се е превърнал в "глобално село”, защото можем да общуваме с всекиго и навсякъде, благодарение на цифровите технологии. Но това доведе със себе си и нови предизвикателства. Недоверието към правителствата е едно от тях.
Доверието е особено важно, ако искаме да накараме хората да подкрепят големи нови инициативи, насочени към разрешаване на кризи със значителни размери, казва Гейтс. Той цитира индекса на доверието на Edelman за 2021 г., който показва, че доверието към правителствата намалява с тревожни темпове в световен мащаб. За съжаление повечето хора не вярват на правителствата и вместо това даже ги обвинят, когато се случи нещо лошо.
Тъй като социалните медии са в основата на задълбочаващото се недоверие и разделение в обществото днес, Гейтс подкрепя идеята, че ще са нужни регулации, за да се определи как дадена технология може да бъде използвана от даден човек или от дадена организация.
Милиардерът смята, че правителствата могат да прилагат подобни правила, които контролират какво се излъчва по телевизията и какво може да се говори в социалните медии. Той обаче признава, че е важно колективно да решим как трябва да работи подобен механизъм и как да бъде наложен.
Гейтс е убеден, че ако не решим проблема с доверието, това ще задуши дори най-иновативните решения.

3. Дискусията за климата ще ни тласне към прогрес

Дискусиите за климата ще продължат, а когато участниците са ентусиазирани и поемат конкретни ангажименти, според Бил Гейтс, ще можем да имаме общество, в което интроспекцията и адаптацията стават основа.
Той очаква нови ангажименти за инвестиране в чисти технологии, намаляване на емисиите на метан, забрани за обезлесяването до десетилетие и подпомагане на фермерите да се адаптират. Всичко това, според милиардера, не са случайни елементи; те ще са резултат от преднамерена и старателна работа от страна на всеки, който се интересува от опазването на планетата, за да гарантираме, че изменението на климата е основен принцип в решенията, които се вземат.

4. VR и дигитализацията ще добият по-важна роля

По време на разгара на пандемията се случиха и хубави неща: започнахме да използваме иновативни технологии, за да работим и живеем. Може би утрешният ден дойде малко по-бързо, отколкото се очакваше – поне що се касае до технологиите.
През 2022 г. следва да очакваме повече дигитализация и повече прилагане на технологиите за дистанционна работа и електронна търговия. Гейтс подчертава потенциала за непрекъснато експериментиране, което неизбежно ще доведе до промяна на парадигмата в производителността и всичко останало.
В новата реалност работните места ще са по-различни, навярно голямата част от тях – отдалечени, използващи дигиталните технологии и софтуера, за да правят това, което доскоро се правеше само лично на място. Технологиите за работното място ще се развиват с още по-големи крачки през 2022 г. Виртуалната реалност (VR) ще променя все повече индустрии.

5. Образованието ще прегърне цифрови инструменти за "изграждане” на нов вид ученици

От разсъжденията на Гейтс ясно се вижда, че персоналното обучение скоро ще е част от миналото. Концепцията за дистанционно обучение няма да бъде толкова чужда през 2022 г. Все повече цифрови инструменти ще помагат на учениците и студентите да учат, независимо от местоположението им.
Необходими са достъпни хардуер и софтуер, за да могат младежите да учат. За Гейтс големият проблем не е в липсата на лично общуване, а в е "цифровата пропаст” по отношение на достъпа до електронно обучение.
Все по-динамичните учебни програми ще се адаптират към специфичните нужди на учащите и ще бъдат по-гъвкави с нарастване на търсенето на цифровизация, прогнозира още Гейтс. Той обаче подчертава, че физическите класни стаи няма да изчезнат. В края на краищата, електронните книги не донесли смъртта на книгите, нали?
Следователно по-голямата дигитализация на обучението през 2022 г. ще бъде отлично допълнение към реалното учене в класната стая. И учителите, и учениците ще се възползват много от дигитализацията през 2022 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив