25 Април 2024, 01:35 Днес (0) | Вчера (12)

Топ банки се залавят с дигитални валути и блокчейн

06 Юни 2019 17:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 юни 2019, 15:41

Инициативата цели разработване на система, която да направи клиринга и сетълмента на финансовите пазари по-ефективни; около десетина банки ще инвестират в новата организация

Няколко от най-големите световни банки са решени да инвестират общо около 50 млн. долара в създаването на цифрова система за парични движения, използваща блокчейн технологията за извършване на финансовите транзакции. Това изглежда като първи случай, когато традиционните финансови институции посягат към дигиталните валути. Какво обаче ще се роди от това начинание е въпрос, който има твърде много възможни отговори, пише TechNews.bg, позовавайки се на Ройтерс. Проектът, наречен "монета за комунални транзакции”, беше предложен за първи път от швейцарската банка UBS Group AG и лондонската фирма Clematics още през 2015 г. Инициативата цели разработване на система, която да направи клиринга и сетълмента на финансовите пазари по-ефективни. Около десетина банки ще инвестират в новата организация, наречена Fnality. Тя ще ръководи проекта, за който се очаква да стартира през 2020 г.
Банките, които вече разкриха, че са работили по по-ранни фази на проекта, включват UBS, Banco Santander, Bank of New York Mellon Corp, State Street Corp, Credit Suisse Group AG, Barclays PLC, HSBC Holdings Plc и Deutsche Bank AG. "Ние сме член на проекта на USC и можем да потвърдим, че фазата на научноизследователската и развойна дейност е към своя край”, съобщи говорител на Barclays в писмено изявление пред медиите.
Блокчейн – технологията, която стана известна с популяризиране на криптовалутата биткойн – всъщност е софтуерът, който прави възможни криптовалутите. Той представлява система за транзакции, поддържана от мрежа от множество компютри – децентрализирана технологична конфигурация.

Проектът, ръководен от швейцарската банка UBS, е един от най-амбициозните и най-очакваните проекти за приложение на блокчейн технологията – ако се приеме, че той наистина ще използва блокчейн. За новото начинание се говори още от 2015 година насам.
Проектът би трябвало да позволи на банките да осъществяват транзгранични транзакции по-бързо и по-евтино. Съществуващият процес на трансграничните транзакции често включва множесто етапи и няколко посредника, което прави движенията бавни и много скъпи. Ако са намесени различни валути, може да има и допълнителни разходи.
Монетата от тази нова система ще бъде "цифров паричен еквивалент” на валутите, поддържани от централните банки – такива като долара или еврото, работейки по технология, базирана на блокчейн. Всеки "койн” ще е конвертируем по паритет и подплатен с парични активи, държани в централната банка. Разходването на цифровата "монета” ще бъде същото като разходването на валутата, с която тя е свързана.
Ромайос Рам – главният изпълнителен директор на новата компания Fnality International – вярва, че новата криптовалута може да бъде напълно готова за използване от банките в рамките на една година.

Групата на банките заяви, че вече е в напреднал етап на дискусии с централните банки и регулаторните органи, за да се гарантира, че структурата на проекта ще е в съответствие с националните законодателства и всички регулации на финансовия пазар. Участниците в проекта провеждат консултации и с органите, отговорни за киберсигурността и неприкосновеността на личния живот.

За момента има малко технически детайли относно инициативата. Проектът, предполага се, включва изграждането на дигитална валута на база блокчейн. Уолстрийт Джърнъл описва това като "едновременно платежно устройство и месинджър, който носи цялата информация, необходима за осъществяването на сделка”.

През 2017 година Файненшъл Таймс писа по повод начинанието, че това "не е истинска блокчейн система, а по-скоро проект за пазарна инфраструктура”. Мнозина също биха поспорили доколко това наистина е блокчейн система. Все пак в случая става дума за мрежа, контролирана от банките, отворена само за банките – при това положение дигиталната валута не би била "истинска блокчейн система”.

Навярно по-правилно би било да се говори за токен-система. Именно с това понятие я описват специализираните финансови издания. Но независимо от думите, новата система елиминира и значителна част от приетите за традиционни рискове при международните транзакции и това ще направи този вид парични движения значително по-евтини.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив