28 Март 2024, 15:57 Днес (9) | Вчера (12)

Топлофикация обяви, че новите фактури са ясни и разбираеми

23 Октомври 2020 09:13 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 октомври 2020, 09:14

Детайлно описание на сметките с ясни графични обозначения може да се види на сайта на дружеството

Новата фактура на Топлофикация София с опростено представяне на информацията вече e факт, съобщиха от дружестото. На първа страница клиентите ще могат да видят дължимата сума и срока за плащане. Най-важната информация за потребителите е посочена в началото, а на следващите страници са поместени подробни разяснения и полезни факти.  "Новият формат на фактурите беше обсъден на работни срещи с екипа на омбудсмана и представители на потребителски организации, и впоследствие тестван сред потребители. Направихме всичко възможно да представим информацията по по-достъпен и разбираем начин", заяви Александър Александров, изпълнителен директор на Топлофикация София.

Вече всички потребители ще могат да намерят своята фактура и разяснителната информация към нея на сайта на дружеството. Промените в оформлението са приложени за различните форми на отчитане и заплащане на използваната топлинна енергия – прогнозно потребление, реален месечен отчет и заплащане на равни месечни вноски. За клиентите, които са избрали да заплащат сметките си на равни месечни вноски, преди няколко месеца дружеството въведе нова система на фактуриране. С промяната се уеднакви формата при битовите и стопанските клиенти, като се фактурира дължимата равна месечна вноска, а не стойността на прогнозно начислените количества топлинна енергия.

В новите фактури все още фигурират и досегашните потребителски реквизити, като абонатен номер и номер на платец, заедно с въведените от новата информационна система – номер на инсталация и договорна сметка. Старите и новите данни ще фигурират едновременно и в следващите няколко месечни сметки, за да имат абонатите достатъчно време да свикнат да боравят с нововъведените.

На първа страница в новите документи  са изписани задължението за месеца, как е формирано и общите дължими суми на абоната към датата на издаване на фактурата.

В отделна графа се посочва сумата за дяловото потребление. Прихващанията от ретроактивното намаление на цената на топлинната енергия са изписани във втората таблица. Тази информация ще присъства до окончателното приспадане на всички суми към клиентите.

За улеснение на клиентите, в отделен ред са посочени сумата и срокът за плащане по фактурата.

Задълженията на абоната от минали периоди са изписани отделно, като в случаите, когато той има суми за получаване – то те са с отрицателен знак.

В края на фактурата е посочена общата сума, която абонатът има да получава или дава към датата на издаването ѝ. Цялата информация за потреблението и начините на формиране на сметката се намират на втората и третата страница от сметките. Детайлно описание на сметките с ясни графични обозначения може да се види на  сайта на дружеството.

Заедно с официалното представяне на новите фактури, от столичната топлофикация обръщат специално внимание и на възможността за онлайн получаване на фактура.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив