14 Май 2024, 17:30 Днес (9) | Вчера (12)

Топпилот учи наши деца да са толерантни на пътя

08 Май 2018 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 май 2018, 08:27

Инициативата му срещу агресията има подкрепа още от Министерството на младежта и спорта и Българската федерация по автомобилен спорт

Британският автомобилен шампион Ник Левентис ще учи българчета да не бъдат агресивни на пътя. Състезателят пристига у нас на 16 юни и ще бъде гвоздеят на кампанията на фондацията си "Вълшебен свят” срещу нетолерантността между шофьорите, пише в. Монитор.
Във второто от серията събития "С усмивка на пътя" Левентис ще стане част от събитие на столична картинг писта и лично ще покаже на децата колко е важно да не се толерира агресията на пътя. Често именно тя е причина за инциденти, а случаите с бой между шофьори у нас не са рядкост.

"Идеята е децата да бъдат научени да посрещат агресивните прояви на пътя с усмивка, за да пресечем това явление в следващото поколение”, обясниха организаторите.

Освен Левентис, в борбата срещу агресията зад волана ще се включат и родни топ-пилоти, които да дават добрите примери на бъдещите шофьори. Един от най-проспериращите български автомобилни състезатели - Георги Дончев, за втори път ще се включи в инициативата, а сред очакваното присъствие от "бързи, но не яростни” пилоти са редица бивши и настоящи шампиони по пистите. Предишното събитие от кампанията събра десетки бъдещи шофьори с родните пилоти Николай Върбицалиев и Георги Дончев, а този път "обучението” срещу агресията ще води лично Левентис, който има зад гърба си солидна кариера като пилот, в която личи и победа в изключително сериозното предизвикателство "24-те часа на Льо Ман".

През 2010 година чупи рекордите, като записва най-добър резултат за обиколка на престижното състезание, най-добър финиш и най-дълго изминато разстояние с неговия клас автомобил. В тези среди Левентис е известен като един от най-бързите спортсмени на пистата и през годините трупа добри резултати и контакти на най-високо ниво с най-добрите в този спорт.

През последните години британският шампион инвестира доста време и пари в благотворителност, а от няколко години има фондация и у нас. Причината е обичайна – има приятели от България, посещава страната ни и направо се влюбва в нея.

Наред с това семейната фондация "Левентис" има няколко благотворителни проекта за опазване на културното наследство на България.

В България състезателят филантроп си партнира с Детска футболна академия "Комета", а инициативата му срещу агресията има подкрепа още от Министерството на младежта и спорта и Българската федерация по автомобилен спорт.

Иначе личността на Левентис е повече от любопитна – 38-годишният милионер е известен освен с благотворителните си инициативи и с екстремните си занимания. Постиженията му на автомобилната писта са факт независимо от това, че Ник стартира кариерата си относително късно – на 23 години. Дотогава той е професионален ски състезател. Тежък инцидент обаче слага край на бъдещето му там и Левентис сменя ски пистата с автомобилната. Казва, че в ските се е научил на изкуството на състезанието, а двата спорта имат много общо – и за двата се изискват концентрация и бърза реакция. Пристрастен към адреналина, Левентис успява да впрегне екстремните преживявания в благотворителни кампании.
През 2010 г. поставя още един рекорд – скача в тандем от 30 000 фута над Еверест. Най-доброто постижение е в подкрепа на кампанията на фондация, която работи с деца с увреждания. Експертите са категорични, че скокът от Еверест е най-опасният на света.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив