26 Април 2024, 20:49 Днес (11) | Вчера (14)

Трайков: Реални нови работни места - при поне 3% ръст на икономиката

09 Януари 2013 17:25 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 януари 2013, 17:27

През последните три години имаме анемичен растеж, който е положителен, но е по-скоро символичен, констатира бившият икономически министър

За да има реално откриване на работни места в България икономическият ръст на страната трябва да е поне 3 процента годишно. Тезата е на бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Финансовият министър Симеон Дянков обеща днес тъкмо борбата с безработицата да бъде тема номер 1 за кабинета. В интервю за Дарик Трайчо Трайков подчерта, че ниските данъци и финансовата стабилност не са достатъчни, за да се стимулират инвестициите и бизнеса. Нужни били електронно правителство и реформирана съдебна система.
През последните три години имаме анемичен растеж, който е положителен, но е по-скоро символичен, констатира Трайков. По думите му в България основните проблеми винаги са били ниските доходи и те са се задълбочили от кризата. Към тях сега е добавена и растящата безработица. Бившият икономически министър посочи, че не вярва в държавните помощи, за да работят хората. Според него това, което трябва да се направи, е по такъв начин да се стимулира бизнесът, че той да има нужда от хора, които да наема. Трайков изрази мнението, че за да има реално откриване на работни места, икономическият растеж трябва да е поне 3 на сто годишно.
Всички доходи трябва да се повишат, смята Трайков. „Трябва да ни е неудобно, че България върви с марката най-бедната страна в Европа", коментира още той. И е убеден, че ако трябва някоя от всички форми на доход да нарасне първа, за да повлече останалите, това е средната работна заплата.
Според него хората трябва да са наясно с хубавите неща, които страната ни има, а в икономиката той отличи ниските данъци и макроикономическата стабилност. „Те не са заслуга на един човек, едно правителство или един министър, но това не е достатъчно, за да получим инвестициите, за да стимулираме предприемачеството, от което имаме нужда, за да вдигнем доходите. Много по-важно е как работят държавните институции и съдебната система – дали те са обективни и помагат за подобряване на средата или се използват с политически мотиви, за разчистване на сметки, за вземане на бизнес от лош олигарх, за да се даде на добър олигарх. Имаше шанс съдебната система да бъде реформирана. За жалост това, което е вече окончателно се очертава като рекапитулация на този 4-годишен мандат, просто върховете на съдебната система бяха овладяни, както са го правили и всички останали преди това", коментира бившият министър на икономиката.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив