05 Октомври 2024, 23:04 Днес (0) | Вчера (1)

Транспортното министерство трябва да изпълнява обещанията на кандидата за кмет на София

15 Октомври 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Държавата дава рамо на Лучано да си изпълни ангажиментите. Възрастта на такситата и шофьорите ще бъдат променени, но единни цени няма как да се въведат.

Държавата в лицето на транспортния министър е дала рамо на кандидата за кмет на София от НДСВ Васил Иванов-Лучано да изпълни обещанията си, ако бъде избран. Лучано оповести онзи ден на среща с таксиметрови шофьори, че ще се отложи срокът, в който автопаркът трябва да се обнови. За да стане това, трябва да се промени наредба на транспортното министерство.
"Транспортният министър Николай Василев многократно е обсъждал с Васил Иванов проблемите на София, включително и този. Все още обаче няма конкретно решение", казаха от министерството вчера.
Дори да стане кмет, Лучано няма да може сам да изпълни всички обещания, които дава, защото не са в правомощията на кмета. Таксиметровите водачи поискаха и от него да се отложи с две години изискването колите, които возят пътници като таксита, да бъдат под 10-годишни. Това изискване бе поставено от превозвачите на първата им среща с вицепремиера Василев, след като той стана транспортен министър. Според сегашната наредба това изискване влиза в сила от 1 януари 2005 г.
Лучано обеща да намали броя на такситата в столицата и да ограничи възрастта на водачите. Според него те не бива да са под 21 и над 65 г.
"Ограничение на броя на такситата в един град се прави с решение на общинския съвет, а не еднолично от кмета", поясни вчера шефът на автомобилната администрация в транспортното министерство Николай Точев. "Обсъждаме промяна на наредбата за възрастта на колите, но разговорите за това текат още от лятото и са по предложение на Националния съюз на превозвачите", поясни той.
Според министерството е по-разумно срокът да се измести с 1 година. От съюза предлагат ограничението за възрастта на колите дотогава да действа само за превозвачите, които кандидатстват за първи път за регистрация. "Общинският съвет може да поиска такситата в София да са още по-нови, но не и по-стари от изискването в наредбата", категоричен бе Точев.
Възрастовото ограничение за водачите също ще се промени. В момента се обмисля само за долната възрастова граница. Сега всеки човек над 18 г., който има книжка, може да стане таксиметров шофьор.
Другото обещание на Лучано - да въведе единни цени за таксиметровите превози, също е невъзможно при сегашната нормативна уредба. Дори да се промени наредбата, единните цени ще попаднат под ударите на Закона за защита на конкуренцията, казаха от Министерството на транспорта.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив