26 Април 2024, 19:06 Днес (11) | Вчера (14)

Тревога в северната част на Апенините

27 Декември 2013 09:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 27 декември 2013, 09:35
Под лиценза на creativecommons

Снежната виелица засипа централната и източната част на Италианските Алпи, затвори десетки второстепенни пътища

Вилнеещата от няколко дни из Западана Европа небивала коледна буря подхвана Апенините навръх празника. Снежните преспи и виелиците в Алпите прекъснаха на 25 декември за дълго жп връзките с Швейцария и затвориха важния за транспортните връзки между двете страни проход Семпионе.

Огромните вълни и силният вятър пък оставиха в пристанището фериботите към Сардиния и по-малките острови. Заради падналия за нула време метър сняг в нощта на сряда срещу четвъртък вчера в цяла Северна Италия беше обявено извънредно положение.

Коледната буря започна гастрола си на полуострова с жесток вятър и убийствен дъжд, които на Бъдни вечер удариха най-напред севдерозападната област Лигурия. Слизащите от планината към крайбрежието потоци се превърнаха бързо в пълноводни реки и на много места излязоха от коритата си, наводнявайки домове и превръщайки улици и пътища в плавателни канали. Невъзможно беше движението на моторни превозни средства и край морето, той като огромните вълни на много места се разбиваха направо на пътните платна. В цялата област беше обявено извънредно положение, като екипите на Гражданска защита и пожарната работеха основно по евакуацията на жителите от поразените от бедствието квартали и цели селища.

 

След Лигурия коледната буря подхвана съседната област Ломбардия, като направо размаза намиращия се на подстъпите към Алпите град Леко, защото откърти от планината огромни скали, които за щастие само преградиха пътища, но десетките свлачища раниха и хора. Така например в намиращото се недалеч от Леко приказно селце Беладжо свляклата се земна маса затрупа двама души в автомобил и само благодарение на бързата намеса на местните пожарникари те останаха с получените при инцидента контузии - тежки, но лечими.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив