20 Април 2024, 19:14 Днес (0) | Вчера (10)

Трети ден без ток са 2000 човека във Врачанско

19 Януари 2016 09:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 януари 2016, 09:22
Булфото

Трети ден бедстват на ниските температури жителите на 12 села в общините Мездра и Роман, които са с прекъснато електрозахранване. По данни на общинските власти без ток са повече от 2000 души

Авариите все още не са отстранени навсякъде и в общините Оряхово и Козлодуй, където вчера силният вятър прекъсна електроснабдяването. В останалата част от страната усложнената зимна обстановка постепенно се нормализира.

В Смолянско остава частичното бедствено положение в Мугла, Киселчево, Горна Арда, съобщи БНР.

Училищата в русенските общини Две могили, Бяла, Борово, Ветово и Иваново ще останат затворени днес. 

В Североизточна България проблемите с електроснабдяването ще бъдат отстранени до края на деня, ако времето е добро и достъпът - осигурен, увериха от дружеството "Енерго-Про".

Снегонавяването затруднява силно пътуването в Североизточна България. Пътят Русе-Варна бе отворен за движение тази нощ, а по-рано и пътят Шумен-граница Силистра. Затворен обаче бе пътят Силистра - Добрич. Продължава разчистването на снега в Силистренска област. 

Жп-линиите в страната са проходими. 

Проходите в момента са почистени след големия сняг, който падна - основните са отворени за движение, като автомобили се пропускат без никакви проблеми и към транзитните коридори, информираха от пътната агенция. Положението по граничните пунктове вече е нормало.

Според инженер  Лазар Лазаров, председател на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" най-тежко е положението в Североизточна България и специално в областите Разград и Шумен - там голяма част от третокласната пътна мрежа остава затворена за движение за товарни автомобили, като част от нея е затворена и за леки. 

Инженер Лазаров каза пред националното радио, че има контролиран достъп на движение в основните направления от Шумен към Силистра и от Разград към Русе, като поясни, че трафикът се регулира - автомобилите се пропускат на порции, тъй като видимостта е ограничена, а вятърът не е утихнал, което създава предпоставки за снегонавявания.

Проблемът в момента не е толкова снега, колкото силният вятър, който е горе в откритите пространства на Добруджа, където създава големите проблеми със снегонасяванията, обясни Лазаров.

След снегопочистването, целият сняг, който се изтиква настрани, създава предпоставки отново да се натрупа на пътното платно - това е големият проблем. Затова се използват тежки ротарни снегорини, които изхвърлят надалече снега, за да може да се разпределя по-равномерно.

Инженер Лазаров добави, че на територията на страната са в движение над 2000 неспециализирани автомобила като  снегорини, товарачи и тежка механизация, които разчистват пътищата:

Очакваните ниски температури ще създадат допълнителни затруднения пред екипите на АПИ, тъй като снегът става  много по-труден за обработката. До дни температурите може  да достигнат от  минус 20 до минус  25 градуса, което ще постави други проблеми и пред водачите. 

Председателят на управителния съвет на АПИ отправи апел към всички водачи на превозни средства да спазват наложените забрани, както и да карат с повишено внимание, пълни резервоари и със заредени батерии на телефонните апарати. 

При проблем инженер Лазаров напомни телефона на  Ситуационния център към АПИ  (0 700 130 20), който има връзка и с Горещия телефон 112,  както и за услугите, които предлага мобилното приложение на АПИ Лима (Lima).

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив