18 Април 2024, 16:32 Днес (9) | Вчера (11)

Трети ден блокада на българско-гръцката граница

03 Февруари 2016 09:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 февруари 2016, 09:31
апи

Очаква се към 11 часа отново да бъде блокирано преминаването на всички превозни средства на другия граничен пункт в района "Ексохи-Илинден"

Продължава блокадата на граничния пункт "Промахон-Кулата", където се пропускат само леки автомобили и автобуси. 5 километра е опашката от чакащи ТИР-ове на Кулата тази сутрин, предава кореспондентът на БГНЕС от Благоевград. Час и половина преди полунощ протестиращите гръцки фермери са освободили платното на тяхна територия и е започнало пропускане на ТИР-овете в двете посоки до пет часа тази сутрин, предаде БНР. По информация на  служителите на "Гранична полиция" едва една трета от камионите са успели да преминат през гишетата за проверка и контрол. Колоните от автомобили и на българска, и на гръцка територия са над пет километра.  Леките коли и автобуси се пропускат  и в двете посоки.

Очаква се към 11 часа отново да бъде блокирано преминаването на всички превозни средства на другия граничен пункт в района "Ексохи-Илинден".

Вчера от транспортното ни министерство призоваха посланика на Гърция да бъде осигурен коридор за транзитните превози. Посланикът на Гърция у нас Димостенис Стоидис посочи, че това е първата среща, на която българските власти се обръщат официално към гръцката страна заради блокадата. По отношение на поставените искания от българска страна той изрази притеснение за бързото разрешаване на проблема. По думите му, до четвъртък (4 февруари 2016 г.) трудно ще се намери решение, тъй като тогава се готви общонационална стачка в Гърция.

Българският червен кръст се включва в акцията по осигуряване на храна и вода за хората, блокирани на българско-гръцката граница. Председателят на доброволческата организация Христо Григоров съобщи за "Хоризонт", че екипите ще бъдат в района на ГКПП "Кулата", а по-късно и на "Илинден". Във връзка с информацията, че на гръцка територия също има бедстващи шофьори и пътници, Григоров заяви, че ще поискат от гръцките гранични власти червенокръстците да бъдат допуснати и до територията на южната ни съседка, за да осигурят храна и вода на хората.

От Агенция "Пътна инфраструктура" предупредиха шофьорите, на които им предстои пътуване към Гърция, внимателно да планират маршрутите си. От АПИ са осигуряили 12 химически тоалетни за шофьорите, които не могат да преминат през контролно-пропускателния пункт Кулата-Промахон и са принудени да чакат край пътното платно до прекратяване на протестите на гръцките фермери и възстановяване на работата на ГКПП.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив