25 Април 2024, 23:56 Днес (14) | Вчера (12)

Три министерства си мълчат за кръвните проби на пияните шофьори

03 Април 2014 16:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 3 април 2014, 17:26

Заради архаична наредба всеки адвокат може да оневини клиента си в съда

Три министерства – това на здравеопазването, на вътрешните работи и на правосъдието,  си мълчат по въпрос, за който са сигнализирани от поне 5 години.
Става дума за лабораторните изследвания за наличието на алкохол в кръвта.
Ако някой откаже проверка за алкохол с дрегер, трябва да си направи лабораторно кръвно изследване. Въпросът е доколко последното е реално доказателство за действителното наличие на алкохол в човешкия организъм.
Експеримент, направен от Асоциацията на застрахованите и пострадали от катастрофи и БНТ, сочи стряскащи отклонения. На нарочна пресконференция днес Владимир Тодоров от асоциацията отчете официално резултатите.
Двама доброволци – мъж и жена, изпили по 200 мл твърд алкохол, след което дали кръв за изследването в 4 болнични лаборатории – Окръжна болница в Пловдив, ВМА, Института Пирогов и Александровска болница.
Четирите резултата са със значително разминаване – в единия случай от 0.43 до 1.10 промила, а в другия – от 0.47 до 1.00 промила.
Опитът е направен преди 3 седмици, а резултатите излезли преди 2 дни.
 Това поставя под сериозен въпрос надеждността на изследванията и оказва огромно значение и за всички съдебни дела за причинени ПТП при  шофиране след употреба на алкохол. Припомняме, управлението на возило с над 1.2 промила алкохол в кръвта е престъпление. Отклоненията на кръвните проби поставят под съмнение справедливостта на наказанията - от глоба и отнемане на книжката до затвор.

Защо резултатите са различни?

Владимир Тодоров посочва - експертите са категорични: сега действащата Наредба 30 за реда за установяване употребата на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на МПС е разписана през 2001 година и отразява стандартите за медицина от миналия век.

В тази наредба има много недомислици, например:
- пробите се вземат по начин, забранен от СЗО;
- поставят се в шишенца, измити със сапун и вода, затварят се с гумени запушалки, които се облепват с лейкопласт и се парафинират – един вече архаичен начин на съхранение, вместо във вакуумни контейнери;
- в шишенцата се слага консервант, но не и противосъсирващо вещество, което пречи на прецизността на отчитането;
- пробите се пращат до лаборатория за изследване с препоръчана пощенска пратка, при условие, че трябва да се съхраняват при температура до 4 градуса и пр.
- Няма стандартизиране на уредите, няма уеднаквяване на методите. Всяко изследване се извършва по индивидуална методика на лечебното заведение.
- Нито една от лабораториите, които извършват изследванията, не е акредитирана.
- Самото изследване пък е разписано да се извършва по методи, които, по мнението на специалистите, вече са  остарели и крият рискове от грешки и отклонения.


В резултат, заради неверните проби пияни шофьори може да избегнат наказание и дори затвор, а застраховани да бъдат лишени от реално обезщетение.

Един от абсурдите е, че не се вземат две кръвни проби, едната от които да се съхранява от контролните органи като арбитражна, което създава предпоставки за корупция.



Мария Чернева от БНТ обясни, че отговорните министерства са били информирани за проблема още преди около 5 години, но и до днес няма никаква промяна и разрешаване на въпроса. За чиновниците има работеща наредба, която изпълняват, от което следва, че проблем няма. Проблем обаче има.

При настъпила катастрофа с пиян шофьор не е ясно коя проба ще се взема предвид и от съда, и от застрахователите. Така всеки що-годе добър адвокат може да обори резултатите в съда и да изкара клиента си чист като сълза.

От асоциацията апелират трите министерства да се заемат с разрешаване на въпроса.
"Искаме да обърнем внимание на трите министерства - на МВР, на здравеопазването и на правосъдието, които си затварят очите и оставят пияните шофьори ненаказани. Нямаме отговор защо това не се променя”, посочи още Тодоров.


Статистиката сочи, че употребата на алкохол и други упойващи вещества са станали причина през 2013 година за 235 ПТП-та с 18 жертви и 320 ранени.
За същия период са установени 8232 водача с алкохол до 1,2‰ и 6455 шофьора с алкохол в кръвта над 1,2‰.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив