19 Април 2024, 09:31 Днес (2) | Вчера (11)

Трима министри подадоха оставки заради катастрофата край Своге

31 Август 2018 13:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 август 2018, 13:21

Оставките бяха хвърлени след настояване на премиера

Трима министри се разделят с постовете си - на вътрешните работи Валентин Радев, на транспорта Ивайло Московски и на регионалното развитие Николай Нанков. Причината е, че не са се справили добре, заради недобра комуникация между ведомствата, които имат отношение към пътната безопасност. Това стана ясно от изявленията на тримата министри, предаде БНР.
Изявление направиха двамата министри – регионалният министър Николай Нанков и вътрешният министър в оставка Валентин Радев, тъй като транспортният министър Ивайло Московски е в болнични, но също е депозирал оставката си.
Валентин Радев посочи, че по този начин се носи политическата отговорност. Той отрече да има персонална вина, но от думите му стана ясно, че оставките са били ясни отпреди три дни, но времето е било нужно, за да се подаде оставка: "Така постъпваме в ПП ГЕРБ, носим политическа отговорност, поставени сме на тези позиции да свършим определена работа. След като се случи този инцидент, без да имаме персонална вина, очевидно министерствата не са били в това състояние, че да ни предпазят от подобна трагедия. Аз не съм писал мотиви. Ние сме разговаряли с премиера за това, така че няма какво да го убеждаваме или да пишем мотиви за пред вас", заяви Радев.
Нанков посочи, че министрите са били готови да подадат оставки още в неделя, но Радев уточни, че тези 5 дни са били необходими, за да предадат те всичката налична документация на следствието и прокуратурата: "Не е редно днес да коментираме отговорността на други участници в процеса. Нашата отговорност е ясна и ние поемаме цялата политическа отговорност, затова подаваме оставки. Председателят на УС на АПИ е в Националната следствена служба, давайки обяснения. Няма други депозирани оставки".
"Ние сме хора с морал, затова понасяме тази отговорност, като ръководители на трите структури, които имат касателство по трагичния инцидент", разясни Нанков. Той и Радев бяха категорични, че няма да преминат в опозиция след оттеглянето си от поста и обещаха да съдействат "с всичко възможно" на разследващите.
Персоналните промени в МС трябва да бъдат гласувани от парламента. Министрите още не са обмисляли дали да се върнат в НС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив