29 Март 2024, 10:03 Днес (2) | Вчера (11)

Трима от всеки четири европейци искат повече мерки от ЕС в борбата с безработицата

22 Юли 2016 14:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 юли 2016, 14:21
Под лиценза на creativecommons

Младежката безработица в ЕС е 18,6% през май

Въпреки плавния си спад в последните години, безработицата остава сред основните грижи на европейците - три четвърти от анкетираните в неотдавнашно проучване на Евробарометър заявяват, че очакват по-активна намеса на ЕС по проблема. В отговор на резултатите от изследването председателят на комисията на ЕП по заетост Томас Хендел призова лидерите на ЕС да "положат усилия за гарантиране на инвестициите и на висококачествена, устойчива заетост", коментират от Европейския парламент.

През май 2016 г. нивото на безработица в ЕС падна на 8,6%, което е най-ниското ниво от пролетта на 2009 г. Положението обаче варира силно по страни, като коефициентът е 4% в Чехия и 24% в Гърция. Нивото на младежката безработица в ЕС е 18,6%.

Изследване на Евробарометър, поръчано от Европейския парламент, показва, че борбата с безработицата е втори по важност приоритет за европейците след тероризма. От 28 000 запитани 77% смятат, че ЕС трябва да предприема още действия за решаването на проблема, а 69% смятат, че досегашните усилия са недостатъчни. Сред българите, участвали в проучването, 76% се обявяват за повече мерки на европейско ниво по проблема.

В отговор на изнесените данни председателят на парламентарната комисия по заетост Томас Хендел (ЕОЛ/СЗЛ, Германия) заяви, че "новата насока в Европа трябва да бъде социалната справедливост, слагането на край на безработицата и бедността. Един от всеки четири души живее под линията на бедността, определена от ОИСР, младежката безработица остава неприемливо висока, а ръстът на несигурните работни места кара все повече хора да се съмняват в основополагащото обещание за повече просперитет чрез икономическо сътрудничество."

Борбата с дългосрочната безработица е сред основните приоритети на Комисията на Жан-Клод Юнкер. Стратегията "Европа 2020 г." е заложила цели за младежката мобилност, иновациите, образованието и социалното приобщаване и иска да помогне за извеждането на поне 20 млн. европейци от капана на бедността.

През февруари 2016 г. Европейският парламент прие планове за преструктуриране на мрежата EURES с цел подобряване на предлаганите услуги за търсещи и предлагащи работа в рамките на ЕС.

Младежката инициатива за заетост подкрепя младите хора, които нямат възможност да работят или да учат, а Фондът за приспособяване към глобализацията помага за преквалификацията на освободени от големи компании служители заради преместване на дейността в страни извън ЕС.

В приета през юли резолюция депутатите призоваха за актуализиране на дългосрочния финансов план на ЕС за осигуряване на повече средства за борба с безработицата, особено сред младите хора. През юни Комисията стартира нова програма за развитие на умения, които биха помогнали за намирането на работа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив