24 Април 2024, 02:57 Днес (0) | Вчера (6)

Трима са обвинени за схема с фалшиви регистрации в КАТ

19 Февруари 2013 17:28 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 19 февруари 2013, 17:29
Булфото

Според събраните до момента доказателства основната дейност на групата е била регистриране на моторни превозни средства, които не отговарят на изискванията за превоз или за движение по пътищата

Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу трима участници в организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления чрез съставяне и използване на документи с невярно съдържание, съобщи обвинението.

Участниците в групата бяха задържани на територията на отдел "Пътна полиция" към СДВР на 13 февруари 2013 г. при специализирана операция на СДВР и "Вътрешна сигурност" на МВР, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

Обвинения са повдигнати на Антон Ангелов, Цветелин Цветков и Желязко Калинов за престъпления по чл. 321, ал.3, вр. ал. 2от НК; чл. 308, ал.3, т.2, вр.ал.2, вр. ал.1 от НК; чл. 311, ал. 1 от НК.

Материалите по обвинението засега не са предявени на Цветелин Цветков, който е на лечение в болница, уточняват от прокуратурата. Това ще стане, след като здравословното му състояние позволи да участва в досъдебното производство. Установяват се и други участници в престъпната структура.

Според събраните до момента доказателства основната дейност на групата е била регистриране на моторни превозни средства, които не отговарят на изискванията за превоз или за движение по пътищата. Регистрирани са и автомобили с неистински документи.

Желязко Калинов в ролята си на посредник е набавял проблемни автомобили, автобуси и мотоциклети, чиито собственици са били готови да платят за регистрирането им в КАТ. Антон Ангелов – механик в халето за технически прегледи, е извършвал огледите на въпросните моторните превозни средства и е вписвал в документите, че отговарят на изискванията.

Офицерът от КАТ-Пътна полиция Цветелин Цветков е подписвал и подпечатвал документите, с което е разрешавал регистрацията.

Повод за разследване на престъпната схема дава регистрирането на пистов мотоциклет, без да е преоборудван и съобразен с изискванията на Закона за движение по пътищата. В хода на разследването са установени случаи, в които стари автобуси са били "подмладявани" – вписвани са по-скорошни години на тяхното производство, за да се заобиколи изискването превоз на пътници да се извършва с не по-стари от 10 години автомобили. У единия от участниците в групата са намерени и иззети два чувала документи с данните на снети от отчет моторни превозни средства.

Специализираната прокуратура наложи на Антон Ангелов и Желязко Калинов мерки за неотклонение "парична гаранция" в размер на 2000 лева.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив