20 Април 2024, 15:46 Днес (0) | Вчера (10)

Трима терористи са ликвидирани, четири жертви в Париж

09 Януари 2015 22:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 януари 2015, 22:50

Развръзката на двете заложнически драми дойде след едновременни акции на специалните части във Франция

Нападателят, който взе заложници в супермаркет в Париж, е заявил пред френска телевизия, че е действал координирано с терористите, виновни за кървавата касапница във френското списание "Шарли Ебдо".

Той се е обадил на BFMTV по телефона, заявявайки, също така, че е член на групировката "Ислямска държава".

Развръзката на двете заложнически драми дойде след едновременни акции на специалните части във Франция, съобщи БГНЕС. Те се разиграха близо 48 часа след като маскирани ислямисти нападнаха редакцията на хумористичното издание "Шарли ебдо" и убиха 12 души, сред които 10 журналисти и сътрудници на списанието.

Както стана ясно по-рано днес тримата нападатели са имали връзка помежду си. Амеди Колибали, който държа неизвестен брой заложници в еврейския магазин за хранителни стоки в Париж, е познавал единия от терористите - Шериф Куаши. Мъжете са били виждани заедно през 2010 г., когато са посетили в затвора друг джихадист – Джамел Бегал, като са се опитали заедно с него да организират бягството му. Колибали е получил присъда, но обвиненията срещу Куаши са били свалени.

Все още не е ясно дали е приключила операцията на френските спецчасти в магазина. По-рано стана ясно, че те са влезли през задната част на сградата в търсене на предполагаеми съучастници или похитени.

При акцията са успели да спасят част от заложници на нападателя магазина. Според данни на полицията петима души, в това число и терористът Амеди Колибали, са загинали. Към момента се съобщава за четирима пострадали, които се намират в критично състояние. Не се уточнява дали те са били сред похитените или част от силите на реда.

Не е ясно и каква е съдбата на жената, която се предполага, че е била с Колибали - Хаят Боумедиен. Двамата са били издирвани за смъртта на полицайка, убита в престрелка вчера.

Другата акция на полицията в град Дамартен-ен-Гоел, който се намира на 12 километра от Париж вече е приключила. Там двамата предполагаеми извършители на атентата над "Шарли ебдо" се укриваха в сградата на малка печатна фирма. Акцията по тяхното неутрализиране е започнала, когато двамата са направили неуспешен опит да избягат от обкръжаващата ги полиция. По време на щурма от мястото са се чували изстрели и експлозии. Заложникът на братята беше спасен по-рано. Той е успял да избяга от тях и се е скрил вътре в сградата, като се е заключил в една стая, когато нападателите са се отправили навън и са открили огън срещу командосите.

Извършителите на касапницата в списанието "Шарли ебдо" са братята Шериф и Саид Куаши съответно на 32 и 34 г. Двамата имат френско гражданство, но са с алжирски произход. Шериф Куаши е роден на 28 декември 1982 г. в Париж. Той е известен под името Абу Иден. Шериф Куаши е свързан с мрежата "Бют-Шомон" за вербуване на доброволци за джихад в редиците на иракското крило на "Ал Кайда", навремето ръководено от Абу Мусаб ал-Заркауи. Шериф Куаши е арестуван точно преди да замине за Сирия и след това за Ирак. Той е съден през 2008 г. и получава 3 години затвор, от които 18 месеца условно. /БГНЕС

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив