18 Май 2024, 16:21 Днес (0) | Вчера (11)

Тристранката заседава за пръв път след промените в закона за публичност на имуществото

15 Август 2013 09:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 15 август 2013, 09:57

Скоро след встъпването на 42-рото Народно събрание работодателите бяха уверени от председателя Михаил Миков, че законът "Янев" ще бъде поправен и вероятно ще отпаднат напълно последните промени по него

Днес е първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) от април насам. Социалните партньори ще обсъдят актуализацията на бюджета, Стратегията по заетостта до 2020 г. и нова наредба за условията по командироване на служители в рамките на Европейския съюз. За председател на съвета беше избрана вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

През април работодателите напуснаха Тристранния съвет като възражение срещу промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор, който ги задължаваше да обявят имущественото си състояние. Промените бяха направени в последните дни преди оставката на кабинета "Борисов" и бяха предложени от Яне Янев. Работодателите категорично отказаха да подадат своите декларации, като обявиха поправката за противоконституционна.

Скоро след встъпването на 42-рото Народно събрание работодателите бяха уверени от председателя Михаил Миков, че законът "Янев" ще бъде поправен и вероятно ще отпаднат напълно последните промени по него. Това се случи на 1 август с мнозинство от депутатите и текстът беше обнародван на 13 август в "Държавен вестник". За периода от април до днес НСТС нямаше заседания, но представителите на бизнеса участваха в консултантските групи на експертно ниво по въпросите на труда и социалната политика.

През седмицата част от работодателските и от синдикалните организации, които ще участват на днешното заседание на Тристранния съвет, изказаха мнение по един от най-дискутираните въпроси - актуализацията на бюджет 2013 г. От синдиката КТ "Подкрепа" припомниха позицията си, когато бюджетът беше формиран в края на миналата година, че той е "предизборен и планиран за половин година, т.е. до парламентарните избори."

"Ние считаме, че очакваните приходи в консолидирания бюджет са силно надценени и неизпълними и поради това изразяваме загриженост, че през второто полугодие вероятно ще се наложи да се търсят нови и допълнителни приходоизточници, за да се покрият предвидените разходи. Изразихме остро несъгласие и с голяма част от предлаганите фискални мерки и отсъствието на адекватни политики в подкрепа на социалната защита, майчинството, здравеопазването, образованието и науката, енергетиката и др. Поради това, КТ "Подкрепа" категорично счита, че актуализацията на дянковския бюджет е неизбежна и няма алтернатива", пише в официалната позиция на синдиката.

Синдикатите се обявяват и за повече прозрачност при настоящата актуализация - например на страницата на Националната агенция по приходите да се обяви на кого колко просрочени задължения и ДДС се погасяват и връщат и какви задължения към персонала имат тези фирми.

 

Същата идея и настояване за прозрачност сподели и председателят на БСК Божидар Данев след като президентът наложи вето на актуализирания закон за бюджета. "Президентът правилно иска прозрачност, но същият президент не зададе въпрос, когато се приемаше този бюджет, защо се налагат неизпълними параметри. Например, заложени са 4% инфлация, а имаме дефлация. Защо не беше приет в бюджета 800-милионният дълг, който се пое допълнително през февруари", коментира Данев пред БНР.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив