19 Април 2024, 21:26 Днес (10) | Вчера (11)

Тристранката обсъжда предложения за промени в Кодекса на труда

29 Април 2014 09:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 април 2014, 09:27

Общо над 40 са предложенията

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди предложени от бизнеса и синдикатите промени в Кодекса на труда. Промените, предложени от КНСБ и внесени за обсъждане, предвиждат при принудителен престой в предприятието повече от 15 дни, когато персоналът е пуснат в неплатен отпуск, работниците да получат обезщетение в размер на 2/3 от заплатата, а с цел да се стимулира ползването на родителския отпуск от шест месеца за родителите на деца до осемгодишна възраст, се предлага той да стане платен.

Липсата на финансов ресурс по време на ползването на този отпуск обезсърчава и фактически превръща текста в много слабо използван. Това не е стандарт - да запишем едно право, което не можем да ползваме, поради това, че няма финансов ресурс, с който да покрия нуждите си тогава, когато ползвам този отпуск, коментира Чавдар Христов от КНСБ, цитиран от БНР.

Общо над 40 са предложенията на синдиката за промени в Трудовия кодекс. Много са ответните предложения за изменения, направени от бизнеса, като например платеното майчинство да се намали от две години на година и половина, а майките, когато се върнат на работа, да не ползват натрупания годишен отпуск.

Защото всички заедно, трудовият колектив, изработват общия фонд средства за работна заплата и те трябва да се разделят в случая и за майката, която няма принос в последните две години към предприятието, нито последния месец. В това отношение сме предложили да се съкрати като цяло платеният срок за отглеждане на дете. Той е най-висок у нас в ЕС и да се увеличи в известна степен компенсацията през това време, заяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

От КНСБ не очакват разнопосочните предложения, които ще се гледат днес, да бъдат възприети.

Предложенията са диаметрално противоположни. Отсъства каквато и да е позиция или виждане от страна на държавата. Тези факти, лично на мен, ми дават основание да считам, че тази точка ще остане без абсолютно никакви последици и отново ще се упражним в красноречие, каза Чавдар Христов от КНСБ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив