25 Април 2024, 10:25 Днес (1) | Вчера (12)

Трите балтийски държави няма да влязат в коалицията срещу "Ислямска държава", в която участва Русия

20 Ноември 2015 16:56 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 ноември 2015, 16:56

Президентите на балтийските републики се обявиха против приема на повече бежанци от тези, за които вече са се договорили на ниво ЕС

Президентите на трите балтийски държави заявиха днес, че няма да участват в коалиция срещу "Ислямска държава" с участието на Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
"Литва няма да участва в никаква нова коалиция, в която участва или иска да участва Русия", предупреди президентът на Литва Далия Грибаускайте на пресконференция след срещата на тримата лидери в литовския град Паланга. "Русия още окупира част от територията на друга страна и е пряко замесена във военни действия в две страни - Украйна и Грузия", каза Грибаускайте.
Позицията й бе подкрепена от естонския президент. "Трябва да обмислим сериозно включването си в каквато и да било коалиция, в която ще участва агресор като нашия съсед", каза Тоомас Хендрик Илвес.
Президентите на балтийските републики се обявиха против приема на повече бежанци от тези, за които вече са се договорили на ниво ЕС.
"Нашият ангажимент за разселване на бежанците остава. Но ако Европа не си свърши работата по контрола на външните граници и борбата с нелегалната имиграция, ние не сме готови да обсъждаме приемане на допълнителен брой бежанци", каза президентът на Латвия Раймондс Вейонис.
На традиционната годишна работна среща в курортния град Паланга тримата президенти казаха, че ще настояват да бъде разширено присъствието в региона на съюзниците от НАТО, предаде ТАСС.
"Договорихме се да настояваме за усилване на средствата за възпиране, за увеличаване на броя на дислоцираните в региона военнослужещи и количествата военна техника на съюзниците" от НАТО, каза Грибаускайте. Тя припомни, че първата партида тежка военна техника от САЩ ще бъде разположена в Литва още тази година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив