01 Май 2024, 00:35 Днес (0) | Вчера (13)

Туроператори недоволни от последната заповед на здравния министър

30 Юли 2021 15:21 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 юли 2021, 14:25

Новото изискване е пристигащите от страни в „червена зона“ да представят отрицателен PCR-тест, независимо от това дали притежават сертификат за ваксинация, или са преболедували

Сдружение на туроператорите и туристическите агенти "Обединение "Бъдеще за туризма" искат редактиране на последната заповед на здравния министър, касаеща влизането в нашата страна от червени зони, предаде БНР. От сдружението искат документът, който влезе в сила вчера, да бъде преразгледан. Според бранша здравният министър попарва и последните надежди на туроператорите, че ще успеят да намалят загубите си.
Новото изискване е пристигащите от страни в "червена зона" да представят отрицателен PCR-тест, независимо от това дали притежават сертификат за ваксинация, или са преболедували. "Вървим към сигурен фалит, а министерствата на здравеопазването, на туризма и на икономиката са като орел, рак и щука. Липсва предвидимост и съгласуваност в действията им, за които непрекъснато настояваме. Заради честата смяна на правилата, въвеждането на карантина от днес за утре и други рестрикции за пътуване губим доверието на клиентите", посочва Павлина Илиева, председател на Обединение "Бъдеще за туризма".
Сдружението незабавно реагира е изпратило писмо до министрите Стойчо Кацаров и Стела Балтова с копие до Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор с исканията си. Като "недалновидна и нелогична мярка" сдружението определя изискването всички български граждани да влизат в страната с предварително направен тест. Какво става с онези завръщащи се в България туристи, чиито резултати от теста са положителни, питат от там. "Те ще трябва да се лекуват зад граница, защото на практика са лишени от правото си на здравна помощ в България", допълва Илиева.

От сдружението считат, че обстановката налага всяка подобна заповед на министъра на здравеопазването да се съгласува с бранша. Крайно време е за координирани и съгласувани със съсловието действия на трите министерства, призвани да осигурят нормална бизнес среда.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив