29 Март 2024, 12:55 Днес (6) | Вчера (11)

Туроператори призовават кабинета за "екстремни мерки" срещу срива в броя на чуждите туристи

13 Август 2015 17:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 август 2015, 15:48
Булфото

Българските туроператори търпят големи загуби заради спада на чуждестранните туристи, който през първите шест месеца на годината е 16 на сто или около 280 хил. туристи

Българските туроператори търпят големи загуби заради спада на чуждестранните туристи, който през първите шест месеца на годината е 16 на сто или около 280 хил. туристи. Това заявява пред агенция "Фокус" Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

По оценки на организацията налице е спад на почти всички важни пазари. "Това е много неприятно, защото очакванията на бранша за компенсация с пазари от Западна, Северна и Централна Европа и Балканските страни не намери абсолютно никакво изражение в конкретни действия като маркетинг и реклама на тези пазари", заяви Байков.

Той посочи, че отсъства какъвто и да е маркетинг и реклама към крайни клиенти, както и съответстващите стимулиращи мерки в пазари като Германия, Великобритания, Швеция, Италия, Испания, Франция, Сърбия, Гърция и Македония.

"За нас това е абсолютно необяснимо и е основната причина в голяма част от тези пазари, вместо компенсиране на спада от Източните пазари, да реализираме спад и на тези пазари", допълва той.

Според него е обезпокояващо и това, че делът на туристите от ЕС непрекъснато намалява и в момента е около 50 %. 

"Най-устойчивият пазар, който е съпроводен с множество бенефити за нас, от гледна точка на участието ни като структура в този икономически съюз, ние не можем да достигнем. Делът 50% е много нисък. Той е същият, който имахме и през миналата година, и показва, че сме загърбили този основен пазар и търсим туристи на други пазари", заяви Байков.

По думите му, точно в ЕС има директни самолетни връзки, изключително улеснен достъп от гледна точка на безвизовия режим, тричасов полет от основните пазари, които генерират туристи към летните дестинации в Европа. "В този смисъл това е перспективата и най-лесно може да се реализира в рамките на година-две", обясни Байков.

Той напомня, че въпреки опитите да се говори за ръст на туристите през миналата година и тогава е имало сериозен спад.

Според Байков от тази ситуация не може все пак да се стигне до прогнозата, че ще има фалити на туроператори каквото опасения вчера изразиха за себе си хотелиери, защото спадът не е факт за първа година.

"В цифри спрямо 2013 г. сред основните пазари Германия е със спад 13 %, Гърция – 35 %, Великобритания – 20 %. Това е тенденция, която сме наследили заради неудачни кадрови решения през последните години. Тази тенденция ще се задълбочи, ако не се предприемат мерки на ниво Министерски съвет", заяви Байков.

Той подчерта, че туризмът у нас е в криза и това ясно трябва да се каже, но тя не е в следствие на кризата в Русия и Украйна. "Това допълнително усложни ситуацията, но показателите на туристическите потоци от основните европейски пазари показват много лоша тенденция и тя трябва да се коригира с екстремни мерки".

Според него това означава преоценка на досегашните форми на маркетинг, много сериозна ревизия на предприетите мерки в електронна среда, защото България като туристическа дестинация не съществува в електронните страници на европейските оператори.

"България като туристическа дестинация не съществува в Google, като маркетингова компания не съществува в Youtube, има символично присъствие в социалните медии", отбеляза Байков Байков.

Той посочи, че всички основни конкуренти на страната отделят много сериозни усилия и средства и се представят все по-добре.

"Те са толкова далече напред, че не смея да ги нарека конкуренти. Като пример ще дам Гърция, която в условията на сериозна криза на държавните финанси, вече няколко години подред бележи туристически рекорди и е основният пазар, който се явява много сериозен конкурент по отношение на най-важния ни ресурс- българските туристи", каза още Байков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив