30 Април 2024, 22:28 Днес (13) | Вчера (10)

Турските застрахователи са готови да платят около 16 милиарда турски лири за застраховани загуби след последните земетресения

24 Февруари 2023 12:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 24 февруари 2023, 12:19

Към 20 февруари Турският пул за застраховане срещу катастрофи (TCIP) вече е изплатил искове на стойност около 27,6 милиона щатски долара на притежатели на полици, чиито домове са били засегнати от земетресенията на 6 февруари, съобщава xprimm.com.

Към датата броят на исковете за жилищни имоти, регистрирани в TCIP, е 221 663, докато Пулът очаква общият брой да възлезе на около 600 хиляди.  "Приблизителният брой на досиетата е 600 хиляди. Следователно плащанията за щети тук ще достигнат милиарди",  каза Мехмет Акиф Ероглу, председател на Агенцията за регулиране и надзор на застраховането и частните пенсии (SEDDK) за местната преса. Той добави, че "като институция, която регулира и контролира застраховането при такова голямо и широкообхватно бедствие, ние сме посветили нашия приоритет и фокус върху защитата на правата и интересите на нашите притежатели на полици и сме приключили цялата си работа в тази посока. ” 

Според Ероглу, освен изплатените обезщетения за жилищни загуби, турските застрахователи ще трябва да плащат и за повредени автомобили, загуба на бизнес, земеделски загуби в района, както и за животозастрахователни и здравни договори.

  • Според ръководителя на SEDDK, от 3,15 милиона коли, регистрирани в засегнатия регион, около 17% имат застраховка "Каско". Изплатените обезщетения за автомобилни застраховки се очаква да достигнат около 1 милиард лири.
  • От страна на корпоративното застраховане плащанията, извършени за прекъсвания на бизнеса, пропуснати ползи и физически щети се очаква да възлизат на около 12 милиарда лири.
  • Освен това се очакват компенсационни плащания от около 850 милиона турски лири за застрахователни договори за живот и злополука, докато плащанията на наследниците на жертвите по частната пенсионна система също могат да достигнат значителна сума.
  • Тъй като земетресенията са засегнали и големи селскостопански площи, нанасяйки щети на посевите и добитъка, TARSIM – селскостопанският застрахователен пул – може да трябва да изплати искове на стойност до 70 TRY = 80 милиона.

За да облекчи тежестта на застрахованите, SEDDK предприе няколко мерки, сред които:

  • Автоматично удължаване на падежите на всички изтекли задължителни застраховки срещу земетресение по време на извънредното положение от 6 февруари до 8 май на първия ден от земетресението; SEDDK също отложи колекциите, свързани с тях, до 8 май
  • SEDDK  премахна и санкцията за забавяне на задължителната застраховка Гражданска отговорност, главно защото институцията прецени, че много агенции в региона не могат да работят нормално. "При задължителната застраховка "Пътно движение" сме въвели  6 вноски , като минималното първо събиране е през май. Нашата цел тук беше да защитим правата и интересите на застрахованите. Смятаме, че това успокоява нашите притежатели на полици", обясни Ероглу.
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив