19 Април 2024, 14:58 Днес (8) | Вчера (11)

Турските застрахователи умуват дали случващото се в Либия е война

07 Април 2011 16:23 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Ако продължаващите размирици срещу режима на Кадафи бъдат окачествени като война, то турските строителни дружества няма да получат обезщетение по застраховките си

Компаниите, които са застраховали турските инфраструктурните проекти в Либия, в момента следят внимателно ситуацията в африканската държава, като все още не са наясно как да квалифицират случващото се. Ако продължаващите размирици срещу режима на Кадафи бъдат окачествени като война, то турските строителни дружества, които замразиха проектите си в Либия и евакуираха служителите си оттам, няма да получат обезщетение по застраховките си. Паралелно с това тече дебат дали дори и размириците да бъдат окачествени като въстание, експортните застраховки покриват щетите, писа в. "Хюрриет".
До размириците турски компании се бяха ангажирали в Либия с проекти на стойност $16 млрд. Започналите спорадични бунтове се разраснаха до гражданска война, а след като и силите на НАТО се намесиха от въздуха, застрахователният сектор е объркан дали дължи обезщетения на строителните дружества заради провалените ив проекти.
"Турските проекти в Либия имат застрахователно покритие, но една полица се различава от друга полица, така че общ коментар по въпроса не е възможен", смятат от турската Асоциация на застрахователните и презастрахователните компании (TSRŞB). "Полиците покриват някои рискове като стачка, политическа нестабилност или дори въстание, но щети вследствие на война или военна намеса не влизат в общите условия на застраховките", твърдят от Асоциацията.
"Необходимо е да уточним спецификата на размириците в Либия. Удостоверения от компетентните органи и оценки от международните институции ще имат роля при определянето на политиката на застрахователните компании", се поочва още в позицията на TSRŞB.
"Ако не става дума за война или въстание, ще покрием загубите", е заявил Четин Алания - изпълнителен директор на Dubai Sigorta. По думите му обаче все още е рано да се вземе решение.
"Конфликтът започна като бунт срещу централната власт, след това се превърна във въстание и прерасна в гражданска война", коментира шефът на Aksigorta Югюр Гюлен.
Aviva Sigorta заедно с други дружества е продала застрахователни полици на общо шест строителни обекта. "Цената на покритието варира между $2,5 млн. и $10 млн.", уточнява шефът на застрахователя Ертан Фират. "Тъй като ние нямаме добра информация или документи, свързани с размера на щетите, ние не знаем дали тези вреди се дължат", е посочил още той.
"Съдържанието на полиците, закупени от строителните фирми в Либия трябва да се анализира", посочва от своя страна Йълмаз Йълдъз - главен изпълнителен директор на Groupama Turkey. .

БР

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив