19 Май 2024, 13:14 Днес (0) | Вчера (0)

Турция е предотвратила атентат в Истанбул по време на нападенията в Париж

16 Ноември 2015 12:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 ноември 2015, 10:58

Арестувани са петима членове на ИДИЛ точно в навечерието на срещата на върха на 20-те

Турските власти са осуетили в петък голям джихадистки атентат в Истанбул, който трябвало да потопи в кръв града край Босфора. "Смятаме, че джихадистите от ИД  са подготвяли терористична атака в Истанбул като тази в Париж по същото време. Нашите сили по сигурността осуетиха в последния момент атаката, заяви отговорен турски представител", предаде БНР.

Преди това властите бяха съобщили, че са арестували група от петима членове на ИДИЛ точно в навечерието на срещата на върха на 20-те лидери на световната икономика,която се провежда в Анталия.

От трибуната на форума Турският президент Ердоган призова лидерите за по голяма решителност в борбата срещу тероризма. Той акцентира на бежанската криза, която по думите му е повлияла силно на сътрудничеството в хуманната сфера, но за съжаление международната общност не издържа с отличие този изпит.

Кризата с бежанците е била обсъдена между президента на ЕС Доналд Туск и турския премиер Ахмед Давутоглу.

По думите на Туск ситуацията с бежанците е започнала да се влошава след ударите на Русия по умерената опозиция в Сирия и че имат индикации за нови бежански потоци.

"Руските действия в Сирия трябва да бъдат в по-голяма степен фокусирани върху борбата с Ислямска държава, която е истинският враг на свободния свят, а не съвременната сирийска опозиция, каза Туск на пресконференция в Анталия подчертавайки, че сътрудничеството между Русия и международната общност в Сирия е от изключителна важност.

Сирийската криза са обсъдили Барак Обама и саудитският крал Салман.  А преди това Обама и Владимир  Путин  разговаряха в кулоарите на срещата около половин час. Русия и Сащ имат сходни стратегически цели в борбата срещу тероризма, но остават разногласията по отношение на тактиката, отбелязват източниците.

Срещата на Анталия продължава днес.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив