25 Май 2024, 09:41 Днес (0) | Вчера (1)

Турция приела 3 от 4-те искания на българските превозвачи

29 Май 2013 12:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 29 май 2013, 12:37
Булфото

Турската страна се е съгласила да не гледа повече датите на фактурата на CMR (Международна товарителница за автомобилен превоз), на тир карнет, на СЕМТ разрешителното, като е дала уверение, че CMR и СЕМТ разрешителното могат да бъдат издадени от различни места

3 от 4-те искания на българските превозвачи са договорени след осемчасови преговори с турската стана, като всичко е в тяхна полза. Това заяви изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация" Валентин Божков пред Фокус.

 

Божков обясни, че турската страна се е съгласила да не гледа повече датите на фактурата на CMR (Международна товарителница за автомобилен превоз), на тир карнет, на СЕМТ разрешителното, като е дала уверение, че CMR и СЕМТ разрешителното могат да бъдат издадени от различни места.

„Турската страна се съгласи, че няма да търсят повече наличие на печати през транзитиращите страни върху разрешителното. Съгласиха се още, че транзитът ще е допустим като четвърти курс през България, като за връщането в страната на регистрация, ще се приема и транзитът, а не обикновено връщане, което би било във вреда на българските превозвачи", посочи Божков.

Два пъти турската страна е потвърдила издаването на 300 допълнителни разрешителни от и за трета страна, което ще се извърши от смесена комисия, в най-бързи срокове. „Според спогодбата между България и Турция, контингентите разрешителни се договарят на такава смесена комисия", обясни директорът на „Автомобилна администрация".

Той посочи още, че Турция ще позволи и изтеглянето на разрешителни по-рано преди края на годината, така че да се подпомогнат българските превозвачи. „Сега чакаме писмо от министерството на транспорта на Турция до турската митница, в което да бъде посочено и указано всичко договорено", отбеляза Божков.

Засега не е договорено само времевото ограничение, за което обаче българската страна ще продължава да се бори. „Всичко е въпрос на време, а не на поставяне на ултиматуми", подчерта Валентин Божков.

 

Аз разговарях с представителите на българските превозвачи още снощи и част от тях считат, че постигнатият успех в допустим транзит в България, който да се счита за връщането в страната, както е по правилата за ползване на СЕМТ разрешително, е изключително голям.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив