01 Май 2024, 21:46 Днес (0) | Вчера (13)

Турция строи трета ядрена централа до границата с България

25 Октомври 2012 10:54 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 25 октомври 2012, 10:59
Под лиценза на creativecommons

Франция и САЩ може да участват в конкурса за избор на строител на централата

Турция е харесала терен за третата си ядрена централа. Той е недалеч от брега на Черно море, в близост до границата с България.  Все още решението не е окончателно, но това е фаворитът засега, става ясно от изявление на министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, цитирано от електронното издание gazday.com и Дарик. За терен, на който да се издигне централата, е харесан град Инеада (Igneada). Причините за това са, че рискът от земетресение там е нисък, а близостта до морския бряг предоставя удобство на първо място за транспорт на ядрените реактори и на второ място за достъпа до водни ресурси, които се ползват за охлаждане.
Анкара също е сред опциите, между които турските власти избират като място, на което да се издигне третата ядрена централа.
В началото на тази седмица стана ясно, че Франция и Съединените Американски Щати може да участват в конкурса за избор на строител на централата, която най-вероятно ще е близо до границата с България. Те вече бяха допуснати до конкурса за втора ядрена централа, а според министър Йълдъз онези компании, които са участвали във втората централа, имат шанс да продължат работата си в страната и като кандидати за третия проект.
Франция произвежда 74% от електроенергията, която потребява, в ядрени електроцентрали. Страната разполага с опита и експертизата да участва в международни проекти, но не може да участва в първите два проекта за строителство на ядрена електроцентрала в Турция по политически причини. В третата обаче Франция има зелена светлина за участие.
Съединените Американски Щати най-вероятно ще последват модела на Русия в кандидатстването за изпълнител на някой от проектите. По този модел чуждестранните изпълнители търсят възможност за сключване на договор като стратегически партньор.
Държавната руска компания Росатом вече строи първата ядрена централа в Турция в провинция Месрин. За строежа на втората централа в провинция Синоп кандидатстват японски, южнокорейски, китайски и канадски фирми.
Строителството на първата ядрена централа в Турция се очаква да приключи до 2019-та година. По строителството й работят 3 500 души.
Турция се ориентира към строителство на собствени енергийни мощности заради очакванията за глобален ръст на потреблението на електроенергия с 50% до 2020 година. Наред с това нуждите на страната нарастват с увеличаването на населението. През последните 10 години потреблението на ток се е удвоило. Тъй като не разполага с други собствени ресурси, Турция се спря именно на ядрената енергетика като най-евтиния и най-малко ощетяващ околната среда източник на електроенергия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив