24 Април 2024, 12:02 Днес (6) | Вчера (6)

Търговията с електроенергия ще става по нов модел

13 Април 2004 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) ще отвори пазара на електроенергия в България с приемането на търговски правила, наредбите за управление на електропреносната система и за достъпа до разпределителната мрежа.

Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) ще отвори пазара на електроенергия в България с приемането на търговски правила, наредбите за управление на електропреносната система и за достъпа до разпределителната мрежа. Очаква се документите да бъдат приети до средата на май. За отварянето на пазара се говори повече от година, но реалното му осъществяване се бавеше заради липсата на търговските правила и наредбите.

Централите ще могат да сключат сделки с привилегировани потребители в страната при свободни цени. Условия за тези сделки ще бъде компаниите да не са длъжници на НЕК и да имат годишна консумация от 100 гигаватчаса. Наредбата за достъпа предвижда в средата на юли тази година още 14 компании да получат статут на привилегировани потребители. През 2006 г. към тях ще се присъединят потребители с консумация от 20 гигаватчаса, а от средата на 2007 г. всички ще станат привилегировани потребители. Те трябва да бъдат финансово стабилни компании. Търговските правила за пазара предвиждат привилегированите потребители да правят вноски в гаранционен фонд.

Средствата ще се използват от НЕК, ако компаниите не са редовни платци.

С влизането на наредбите в сила "Агрополихим", "Неохим", "Стомана", "Свилоза", "Юмикор", Мини "Марица-изток", "Елаците мед", "Девня цимент" и "Асарел медет" ще могат да договарят цените на тока. Компаниите и НЕК правят "сухи тренировки" за отварянето на пазара от няколко месеца. Според изчисленията на енергийното министерство отварянето на пазара ще свали разходите за електроенергия на компаниите с 8%. Очакванията на експертите са до 2007 г. оборотът от либерализирания вътрешен пазар да достигне 2 млрд. евро. През 2004 година отвореният сектор от пазар се изчислява на 150 млн. евро.

С новите наредби ще бъде сменен досегашният модел на "единствен купувач", при който централите са принудени да продават енергията си само на НЕК, която продава на електроразпределителните дружества и на някои големи потребители, присъединени към мрежата.

Крайните потребители се снадбяват чрез електроразпределителните дружества. Наредбите и новият закон ще организират пазара по нов начин, като около 97% от енергията ще се търгува чрез двустранни договори, останалото ще е от балансиращия пазар.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив