29 Март 2024, 12:26 Днес (6) | Вчера (11)

Търговците на горива ще дават обезпечения в НАП

19 Май 2016 09:00 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 май 2016, 09:01

Дерегистрират по ДДС фирми, които до месец не изпълнят новото изискване

Фирмите, които търгуват с течни горива, ще трябва да предоставят обезпечение в пари, държавни ценни книжа или банкова гаранция пред Националната агенция за приходите. Това гласят промени в Закона за ДДС, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Целта е да се предотвратят схемите за укриване или източване на ДДС от хазната. Обезпечение ще се изисква, когато за текущия месец фирмата е доставила течни горива на стойност над 25 хил. лв. Това ще се отнася и за случаите, когато фирмата придобие горивата от страни от ЕС, или ги освободени за потребление от данъчен склад, пише в. Стандарт.

Обезпечението ще бъде в размер на 20% от стойността на сделките с течни горива през предходния месец, но не по-малко от 50 хил. лв., предвижда проектът. Като има и още една хипотеза - ако сделките с горива през предходния месец са на стойност под 25 хил. лв., то обезпечението от 20% ще се определя върху прогнозен обем на сделките на база последните 12 месеца, но отново ще бъде поне 50 хил. лв. Идеята е обезпечения да се изискват от рисковите търговци. Затова лицензираните складодържатели няма да се налага да дават обезпечения. Най-рискови са вложителите в данъчни складове (66,3% от броя на вложителите в данъчни складове през 2015 г. се идентифицират като рискови), както и лица, посредници в търговията с течни горива, пише в мотивите към законопроекта.

Всичко това се прави заради многото случаи на данъчни измами с горива. Според анализ на НАП за риска от укриване на данъци чрез непълно отчитане на продажбите на горива, има тенденция на нарастване на щетата за бюджета - от 55 млн. лв. за 2013 г. и 99 млн. лв. за 2014 г., до 109 млн. лв. за 2015 г. За данъчни измами с горива най-често се използват няколко схеми, се посочва в мотивите. При първата схема се използва регистрация по ДДС на нови фирми, които извършват фиктивна дейност до момента, в който трябва да внесат данъка. Те не могат да бъдат открити на адресите им и се превръщат в "липсващи търговци", като събирането на ДДС от тях е почти невъзможно. Втората схема е чрез покупки на горива, за които се дават фалшиви фактури от фиктивни доставчици, които също не могат да бъдат открити на посочените от тях адреси. Тези покупки се правят с цел неправомерно приспадане на данъчен кредит и отчитане на разходи. А резултатът е загуби за бюджета от възстановен ДДС. При третата схема се правят доставки между свързани лица, с цел източване на ДДС. При четвъртата се фактурират по-малко горива от реалните с цел намаляване размера на дължимия данък. Трудност при контрола в момента е и това, че горива се продават 24 часа в денонощието, се посочва в мотивите. С въвеждането на изискване за предоставяне на обезпечение коректните фирми няма да бъдат потърпевши, и държавата няма да има претенции към тях, ако купят горива от измамници. За целта се предвижда НАП да направи регистър на търговците на горива и предоставените от тях обезпечения. След приемане на промените ще се даде едномесечен срок, в който търговците ще трябва да представят обезпечения. Ако дадена фирма не го направи, ще бъде дерегистрирана по ДДС, а освен това ще отнесе глоба в размер на дължимото обезпечение. Ако представянето на обезпечение се забави до 7 дни, глобата ще бъде по-малка - 25% от дължимото обезпечение, но не по-малко от 10 хил. лв.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив