15 Май 2024, 20:28 Днес (12) | Вчера (11)

Търсенето на застраховки за кредити расте

23 Май 2013 15:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 23 май 2013, 15:41
thinkstockphotos.com

Икономическата среда става все по-несигурна и случаите от неплащания и стартиране на процедури по несъстоятелност се увеличават

Търсенето на застраховки на кредити в условия на криза нараства всяка година. Факт е, че възстановяването в нашия регион, и въобще в Европа, не се случи. Напротив, средата става все по-несигурна и случаите от неплащания и стартиране на процедури по несъстоятелност се увеличават.

Поради тази причина повечето фирми претърпяват загуби. Когато претърпят загуби, те са много по-склонни да търсят инструменти, които да седират риска, и това е и причината да нараства търсенето на застраховане „Кредитен риск”, защото това дава един системен подход и позволява на фирмите да могат да развиват бизнес с контрагенти, които са в добро финансово здраве. Това коментира Милена Виденова, член на Асоциацията на колекторските агенции в България, предава Агенция „Фокус“.

Застраховките на кредити са подходящи за фирми, които имат търговски редовен оборот на отложено плащане над 1 милион лева /т.е. и за малки предприятия/. За тези вземания, които вече са нередовни, се предлагат други услуги, които са свързани със събирането.

Това, което е от изключителна важност и разбиране от бизнеса е, че застраховките са инструмент не само за много големите фирми, търговци или производители, но и за малките и средни фирми, тъй като те още повече имат нужда от външен партньор и обикновено нямат ресурс сами да правят тези нелесни проучвания и да взимат решения с кой партньор да работят. Ако една фирма работи само на авансово плащане, тя е много консервативна малка фирма, която не може да оцелее, защото не е конкурентоспособна.

Авансовите плащания стават за сметка на цена и на пазарен дял. От ежедневните ни срещи с бизнеса, има може би 10 фирми в България, които са с достатъчно добро финансово състояние и могат да си позволят авансово да се разплащат с контрагентите си.

Колкото повече време минава преди даден кредитор да потърси задълженията на своите длъжници, толкова по-малка става вероятността да успее да събере дължимите му суми.

Ето защо фирмите на ранен етап да предприемат мерки, с които да потърсят парите си. Ако стъпките бъдат направени до 90 дни от падежа на фактурата, е много вероятно постигането на извънсъдебно споразумение. Там процентът е много висок – той е над 75%. Колкото повече остарява вземането и не се взимат мерки, т.е. не се възлага за събиране с ясната документация, толкова повече намалява този процент, обясни Милена Виденова.

Но ако плащането бъде забавено с повече от година или има забавяне в документацията, вероятността за успеваемост при събирането пада изключително много, особено ако става въпрос за търговско необезпечено вземане. При събирането на вземанията за финансови институции, които са ипотечно обезпечени по съдебен път, се счита за изключително висок успех, ако на годишна основа успеваемостта е някъде 10-11%.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8116
GBP 2.4796 2.4887 2.2746
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив