19 Април 2024, 18:24 Днес (10) | Вчера (11)

У нас все още предпазливо се инвестира в иновации

03 Февруари 2017 12:21 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 3 февруари 2017, 12:32

България е сред първите по брой висшисти, които не работят по специалността си

За иновациите в България и в сравнение с други страни в студиото на Радио София коментира проф. Теодора Георгиева – експерт във фондация Приложни изследвания и комуникации и председател на Иновационен съвет. 

Иновации могат да бъдат нови продукти или процеси, които предприятията внедряват, могат да са свързани с организацията или маркетинга. Всички тези форми са предмет на международните и националните изследвания – разясни проф. Георгиева.

В България – слава Богу – има достатъчно много иновативни предприятия. Зад всяка иновация стоят талантливи хора, струват си усилията и вложенията в тези дейности.

София е сред столиците, с най-бърза и интензивна предприемаческа дейност и вложения на рисков капитал в т.нар. "стартъпи" (от start-up).

Всяка start-up компания поема риск и в този смисъл дейността ѝ може да се разглежда като иновативна, отбеляза проф. Георгиева.

Глобалният индекс на иновациите показва придвижване на България напред – към 38-о място, което обаче – за съжаление – не се дължи на иновационно подобряване на българската икономика.

Изпълнението от наши фирми на проекти, финансирани по европейски оперативни програми, подобрява ситуацията, защото има изискване за съфинансиране, а това дисциплинира.

В мрежата на субекти, които движат иновациите, участват и висши училища, както и държавни структури, които пък са свързани с финансирането.

Иновационни лидери в Европа са Скандинавските държави, Германия, Великобритания – посочи още проф. Георгиева. Има добри примери, които могат да се приложат и у нас. Например в областта на образованието, на политиките… Тези добре примери показват стимулиране на талантите, работа на специалисти и изследователи, и хора с идеи, които да бъдат развивани до нови продукти и услуги.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив